Poveži se putem

Žepče

Mladi iz Žepča osvojili drugo mjesto na Start-up danu u Zenici

Objavljeno

-

U četvrtak, 13.4.2017.godine, u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ koji predstavlja zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske, a sprovodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u Zenici je održan treći Start-up dan „Kreni“.

Sudionici trećeg Start-up dana „KRENI“, koji su došli iz Visokog, Zenice, Ilijaša i a među kojima je bilo i 19 sudionika iz Žepča, imali su priliku predstaviti svoje poslovne ideje iz različitih oblasti koje imaju komponentu društvene odgovornosti kako bi pomogli svojoj zajednici. Odlazak i sudjelovanje na Start-up danu zainteresiranih iz Žepča je organizirala Razvojna agencija Žepče u saradnji sa Općinom Žepče, koja je osigurala prijevoz za sudionike iz Žepča.

Prije početka radnog dijela, naglašeno je da sve najbolje ideje imaju tri zajedničke stvari: istrajnost, energiju i učinkovitu komunikaciju, što su potvrdili i motivacioni govornici Made in BiH Amer Sarajlić – Oltronic, Emina Talić-Hakanović PPU Abakus i Semir Musić – Lilium Digital Communication – primjeri uspješnih start-up ideja.

U samo sat vremena predstavljene su čak 33 ideje, od kojih je 7 bilo iz Žepča. Nakon predstavljanja svih ideja, sudionici su glasali za 8 najboljih, među kojima su bile i dvije iz Žepča – „Zdrava hrana za zdravu djecu“ koju je predstavio Ernad Hadžić iz MZ Gornja Ozimica i „Agro pelet“ – koju je predstavio Vedran Lovrić iz MZ Bistrica. Nakon izbora 8 najboljih ideja, iste su uz pomoć stručnjaka koji podstiču društveni razvoj, kroz osam krugova konsultacija detaljnije razrađene kako bi se kreirala konkretna start-up rješenja, te je svih osam ideja predstavljeno stručnom žiriju.

Stručni žiri je nakon dužeg vijećanja odabrao tri najbolje start-up ideje, koje su ujedno i nagrađene plaketom i novčanom nagradom koju su osigurali Udruženje poslodavaca Zenica i njegovi članovi (“PERO” d.o.o. Zenica, “AKSA” d.o.o. Zenica, “ALMY” d.o.o. Zenica):

Advertisement

    „Ekstraktor“ – Tim Gimnazije „Visoko“ (Visoko)
    „Agro pelet“ – (Žepče)
    „3D printeri u medicini“ – (Zenica)

Ispred projektnog tima „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“, prisutnima se obratila Majda Ganibegović, voditeljica projekta, i kazala da drugi, od ukupno šest start-up dana, pokazuje kako se start-up način razmišljanja može aplicirati na razvoj vještina koje su važne za unaprjeđenje zajednica, te da ideje ljudi koji dolaze ukazuju na volju i želju za promjene, ali i spremnost za individualni doprinos na društvenom nivou. Na kraju je naglasila da ova platforma ukazuje na moguću saradnju i sinergiju predstavnika mjesnih zajednica, nevladinih organizacija, mladih i privatnog sektora.

Edin Mehić, suosnivač Networksa, istaknuo je značaj ovakvog okupljanja, jer je ovo najbrži način da građani i građanke naprave projektne prijedloge koji imaju ogroman uticaj na njihove lokalne zajednice, te dobiju podršku i ohrabrenje za daljnji angažman pri implementaciji ovih društveno korisnih projekata.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal