Poveži se putem

BiH

Nakon poplava obnovljene zdravstvene ustanove pružaju bolje usluge

Objavljeno

-

EU Program za oporavak od poplava- uspostavljanje normalnih uslova za život – pozitivan ishod za više od 610.000 ljudi. Putem jedne od pet komponenti EU Programa koja se bavi obnovom javnih institucija i usluga koje one pružaju između ostalog obnovljeno je i šest zdravstvenih ustanova koje opslužuju 288.380 ljudi.

Mirsad Ahmić, penzioner iz Bukovačkih Čičija nadomak Doboja, dolazi na redovan pregled u Dom zdravlja u Doboju.  Bio je uposlenik ove ustanove i radio je u zgradi koja je izgrađena još davne 1964. godine. Sada posjećuje Dom zdravlja kao korisnik zdravstvenih usluga. Ovaj objekat nedavno je obnovljen u okviru EU Programu za oporavak od poplava.
– Majske poplave 2014. godine bile su najgore do sada. Barem ja ne pamtim gore. Plakao sam kada sam vidio kako voda uništava ovu zgradu. Osjećao sam da s vodom odlazi i dio mene jer sam emotivno vezan za zgradu i za ljude koji u njoj rade – objašnjava nam Ahmić dok čeka na svoj redovan pregled i nastavlja:
– Ovdje stvarno rade divni ljudi, veliki profesionalci. Nažalost, te majske poplave su ih u jednom trenutku onemogućile da adekvatno obavljaju svoj posao budući da im je sva oprema bila uništena, a prostorije su bile pune mulja i prljavštine koje je voda ostavila iza sebe. Zamislite koliki je problem tada nastao za ljude koji su bili ozbiljno bolesni, a koji se nisu mogli liječiti. Zdravstveno osoblje ih je posjećivalo u njihovim domovima jer drugog načina nije bilo. Donacija EU mnogo je značila jer Dom zdravlja predstavlja život za bolesne ljude.

Velika šteta i brz opravak

Zamjenica direktora Doma zdravlja prim. dr. Anđa Sušić također kaže da ne pamti ovako strašne poplave. Voda oko Doma zdravlja dosegla je visinu od  pet metara:
– Nekoliko pacijenata je htjelo da se vrati svojim kućama tako što bi prešli preko vode, ali smo ih mi spriječili. Tu večer su čamci došli u pomoć, a prvo smo evakuisali one za koje smo smatrali da je najpotrebnije. Mi smo prenoćili ovdje i sljedećeg dana napustili Dom zdravlja sa pitanjem kada ćemo i da li ćemo se uopšte vratiti na posao – objašnjava Sušić – Ali na sreću ušli smo u Evropski program za opravak od poplava.

Radislav Nikolić, direktor Doma zdravlja Doboj, koji pokriva 174.000 korisnika iz Doboja i šest okolnih gradova, kaže da je ukupna šteta na ovoj ustanovi iznosila tri miliona KM, a da su bile poplavljene prostorije šest medicinskih službi smještenih u dvije zgrade Doma, tj. hitna pomoć, laboratorij, pedijatrija, centar za mentalno liječenje koji ima tri jedinice, centar za fizikalnu terapiju, rendgen služba i mamograf, te apoteka Doma zdravlja i skladište s medicinskim materijalom. Oko 3.000 kvadratnih metara  prostora je bilo potpuno uništeno.  

Advertisement

– Zahvaljujući EU Programu za oporavak od poplava obnova je završena za manje od godinu dana što je za nas izgledalo potpuno nezamislivo i nestvarno. Obnovljeni su krovovi na oba objekta, stolarija, fasada, keramika, sistem za grijanje, električne instalacije, podovi, te unutrašnji zidovi na suterenu i prizemlju, što je svemu dalo potpuno novi i moderniji izgled. Bez ove pomoći stvarno ne znam kako bismo počeli raditi u normalnim uslovima  – istakao je Nikolić.

Dom zdravlja u Doboju počeo je raditi u oktobru 2015. u obnovljenim prostorijama. Nikolić napominje da osim poboljšanih uslova za rad i pružanje zdravstvenih usluga, Dom zdravlja s novom fasadom i stolarijom, te sistemom grijanja sada ostvaruje uštede u grijanju i do 50 posto.

Pogledajte reportažu na:
https://www.youtube.com/channel/UC78WtLNdz4AU-9ZATaW-eXQ

https://www.youtube.com/embed/3aXSbfIxaKA

[quote width=”auto” align=”left|right|none” border=”COLOR” color=”COLOR” title=””]Nakon poplava, EU Program za oporavak od poplava u saradnji sa općinskim vlastima i resornim ministarstvima identifikovao je ključne javne ustanove koje moraju biti obnovljene kako bi se građanima ponovo omogućilo korištenje ovih usluga. Te  ustanove uključuju 156 škola i 12 obdaništa za više od 71.800 učenika i djece, šest zdravstvenih ustanova koje opslužuju 288.380 ljudi, četiri centra za socijalni rad za 22.859 korisnika, te zgrade tri općinske administracije čije usluge koristi 206.780 ljudi.
EU Program za oporavak od poplava vrijedan 43.52 miliona eura finansira Evropska unija, a provode ga UNDP, UNICEF i IOM.[/quote]

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal