Poveži se putem

Žepče

Nastavljen projekt pružanja skrbi i njege starijim osobama “Pomoć u kući”

Objavljeno

-

Općina Žepče projekt  „Pomoć u kući“ provodi četvrtu godinu za redom, a posvećen je pružanju skrbi i njege starijim osobama unutar lokalne zajednice. Ovaj, hvalevrijedni projekt je u Općini Žepče po prvi puta realiziran u 2021. godini, a već je postao nezaobilazan stup podrške ranjivim skupinama naše zajednice.

Dana, 22. siječnja 2024. godine općinski načelnik Mato Zovko je sa zaposlenicama koje će pružati njegu našim sugrađanima potpisao ugovore o radu za tekuću godinu. Nastavak projekta predstavlja posvećenost Općine Žepče očuvanju dostojanstva i kvalitete života građana treće životne dobi, kojima je potrebna dodatna pažnja i podrška.

Krajnji korisnici projekta kojima zaposlenice na projektu pružaju njegu su osobe s invaliditetom i osobe starije od 60 godina, koje su izložene siromaštvu, koje imaju minimalna ili nikakva primanja, osobe koje se suočavaju sa zdravstvenim i socijalnim problemima, koje su socijalno izolirane i nemaju podršku svojih najbližih ili su osobe s poteškoćama u psihofizičkom razvoju.

Osim socijalne podrške starijim osobama, druga komponenta ovog projekta je zapošljavanje teško zapošljivih i dugoročno nezaposlenih žena. Njihovim uključivanjem na tržište rada će se ekonomski i socijalno osnažiti radnice na projektu, a iskustvom kroz ovaj projekt, cilj je osposobiti ih za lakši pronalazak posla u budućnosti. Općina Žepče je potpisala ugovor s Federalnim zavodom za zapošljavanje, koji će sufinancirati provedbu projekta.

U ovoj godini projekt je dodatno proširen u odnosu na prethodnu godinu i obuhvaća 78 korisnika i ukupno 14 zaposlenica, od kojih je 13 radnica na projektu i jedna koordinatorica projekta.

Svaka djelatnica zaposlena na projektu će skrbiti za korisnike s područja svoje mjesne zajednice. Za MZ Debelo Brdo ugovor je potpisala Božana Ivešić, za MZ Globarica Zrinka Matijević, za MZ Tatarbudžak Danica Gabelić, za MZ Begov Han Nermina Kadić, za MZ Papratnica Kata Trogrlić, za MZ Lug Brankovići Ruža Filipović, za MZ Željezno Polje Džemka Mandžuka, za MZ Ljubatovići Mira Šahinović, za MZ  G. Lovnica Kristina Budim, za MZ Žepče Indira Redžić, za MZ Selište Marica Barbarić, za MZ Bistrica Lidija Milanović i za MZ Ozimica Marica Dropulja. Koordinatorica na projektu je Marija Slišković.

Advertisement

Ciljevi projekta su dvojaki, s jedne strane doprinijeti zdravlju i blagostanju socijalno osjetljivih osoba i osoba sa onesposobljenjem, olakšavajući svakodnevni život u vlastitim domovima, kao i jačanje sustava njege i pomoći u kući osobama treće životne dobi, a s druge strane zapošljavanje teško zapošljivih osoba i osoba bez radnog iskustva, te podizanje svijesti lokalne zajednice za nove oblike rješenja problema osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi.

Općina Žepče i ove godine nastavlja biti primjer lokalne samouprave koja prepoznaje izazove građana i djeluje u cilju pružanja konkretnih rješenja i podrške.

„Ovim putem izražavam zahvalnost svim zaposlenicama i partnerima na ovom projektu. U okviru svojih mogućnosti nastavljamo graditi zajednicu u kojoj se brinemo jedni o drugima, čime stvaramo temelje za bolju i sigurniju budućnost“, poručio je općinski načelnik.

Općina Žepče

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal