Poveži se putem

Žepče

Obilježena 18. godišnjica zajedničke dženaze u Žepču

Objavljeno

-

U prisustvu članova porodica šehida, imama i brojnih vjernika, danas 4.jula u Žepču je u Organizaciji porodica šehida i poginulih boraca (OPŠ i PB) „Zambak“ obilježena 18. godišnjica od zajedničke dženaze šehida općine Žepče.

Učenjem tevhida i Ja'sina pred duše šehida u gradskoj Ferhat-pašinoj džamiji obilježen je događaj kada je u jednom danu na jednom mjestu ukopano 70 šehida Žepča.


Bio je to jedan od najtužnijih dana u modernoj historiji žepačkih Bošnjaka, kojem je godinu dana ranije predhodlila organizovana ekshumacija žrtava na području grada Žepča i okoline.

Podsjećanja radi, nakon provedenog postupka identifikacije žrtava koja je izvršena u Visokom, pristupilo se organizaciji zajedničke džanaze šehidima Žepča. Uz prisustvo više hiljada vjernika i najviših predstavnika Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, dženazu je klanjao reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

Na rukama, komšija, prijatelja i rodbine, predvođeni imamima i članovima porodica, toga dana tabuti sa posmrtnim ostacima šehida preneseni su iz centra čaršije do mezarja u Gornjoj Malahi gdje su i ukopani.

Advertisement
  • Šehitluci u ovom dijelu žepačke čaršije danas predstavljaju svojevrstan mezaristan koji simbolizira otpor žepačkih Bošnjaka u vremenu agresije i njihove borbu za slobodu zemlje bosanske. – poručili su iz Udruženja Zambak.


Nakon učenja tevhida , članovi porodica šehida i vjernici predvođeni imamima na čelu sa glavnim imamom Medžlisa Islamske zajednice Žepče Džaferom ef. Gračićem organizovano su posjetili šehitluke u Gornjoj Mahali gdje su predstavnici OPŠ i PB „Zambak“ položili cvijeće, te učenjem Fatihe još jednon odali počast šehidima općine Žepče.


Ovim povodom prisutnima se u ime tadašnjeg organizacionog odbora dženaze obratio glavni imam MIZ Žepče u penziji Izet ef. Efendić koji se prisjetio priprema i organizacije dženaze koja je kasnije poslužila mnogima za primjer uspješnog načina organizovanja kolektivne dženaze.

Svoj osvrt na ovaj događaj ali i na brojne događaje iz ratnog i poratnog perioda koji se obilježavaju na području općine Žepče u mjesecu julu dao je i glavni imama Džafer ef. Gračić koji je kazao da su šehidi Žepča i cijele Bosne i Hercegovine svjesno žrtvovali svoje živote zarad sveukupnog boljitka i slobode svih građana i naroda zemlje bosanske.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal