Poveži se putem

Žepče

Obilježena 24. godišnjica zatvaranja svih logora na području općine Žepče

Objavljeno

-

31. mart u Žepču se obilježava kao Dan logoraša općine Žepče. Na taj dan prije 24 godine zatvoreni su logori HVO-a u kojima je bilo zarobljeno više od 5.000 stanovnika Žepča, uglavnom bošnjačke nacionalnosti.

Okupljanjem i evociranjem uspomena, članovi Udruženja logoraša Žepče i Saveza logoraša ZDK obilježili su 24. godišnicu zatvaranja svih logora na području naše općine. Obilježavanju ove godišnjice prisustvovao je veliki broj preživjelih logoraša, te članova njihovih porodica.

Program obilježavanja započeo je sjednicom Skupštine Udruženja na kojoj je podnesen izvještaj o radu za proteklu godinu, kao i izabrano novo rukovodstvo Udruženja.

Za predsjednika Upravnog odbora imenovan je Mirza Maglić, dok je novoimenovani predsjednik Skupštine Udruženja logoraša općine Žepče Admir Mulabdić.

Nakon održavanja Skupštine Udruženja logoraša općine Žepče, protokolom obilježavanja obuhvaćen je obilazak Šehidskog mezarja Gornja Mahala gdje su se prisutni minutom šutnje i učenjem fatihe prisjetili svih poginulih i umrlih logoraša i ostalih žrtava rata, a program je završen bacanjem cvijeća s mosta u rijeku Bosnu u znak sjećanja na sve logoraše koji još uvijek nisu pronađeni.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal