Poveži se putem

ZDK

Rijeka Bosna se izlila na više lokacija u Žepču i Zenici, nema ugroženih objekata

Objavljeno

-

Kantonalni operativni centar civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona saopćio je danas da je vodostaj rijeka i svih vodenih tokova u ovom Kantonu visok i na granicama izlijevanja. Kako navode u vanrednom izvještaju iz Civilne zaštite, vodostaji u nekim područjima imaju tendenciju rasta.

-“Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Kantona je visok na granicama izlijevanja, sa tendencijom povećanja, u 8:30 sati na mjernom mjestu u Zenici visina r. Bosne iznosi 360 cm. U 10:30 sati na mjernom mjestu u Zenici visina r. Bosne iznosi 375 cm. Sa tendecijom porasta. U 12 sati na mjernom mjestu u Zenici visina r. Bosne iznosi 378 cm. Sa tendecijom stagniranja.

U 12 sati rijeka Bosna se počela izlijevati i plaviti određene putne komunikacije i poljoprivredna zemljišta u blizini korita rijeke Bosne. Trenutno nemamo dojava o plavljenju stambenih objekata. U gradu Zenica zatvoren za saobraćaj podvožnjak u naselju Blatuša zbog vode.

PS Žepče obavještava, lokalni put u naselju Želeća prekinut zbog izlijevanja rijeke Bosne, u gradu Žepče poplavljen dio pješačke staze, u Begovom Hanu u mjestu Kolone poplavljen dio lokalne ceste. U Kaknju izlijevanje rijeke Bosne kod vatrogasnog doma i dijela ulice u naselju Doboj.

Sa područja drugih općina nemamo obavještenja o ogrožavanju putnih komunikacije do 12 sati. Kantonalna uprava je izvršila upozorenje i obavještenje svim općinskim službama civilne zaštite da se stave u pripravnost zbog visokog vodostaja rijeke Bosne”, saopćeno je danas.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal