Poveži se putem

BiH

Objavljene izmjene Izbornog zakona BiH koje je nametnuo Schmidt: Evo šta predviđaju

Objavljeno

-

Odluka o donošenju Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koju je donio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, objavljena je na web stranici OHR-a. 

Ona stupa na snagu odmah. Izmjene i dopune Izbornog zakona su privremene, odnosno dok Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji ovaj zakon u propisanom obliku, bez izmjena i dopuna i bez priloženih uslova. Izmjene Izbornog zakona stupaju na snagi osmog dana od dana objavljivanja na web stranici Ureda visokog predstavnika (OHR) ili narednog dana od dana objavljivanja u Službenom listu Bosne i Hercegovine, šta god nastupi prije.

Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH ima deset članova i odnose se na integritet izbora.

Definiraju se elektronski i internet mediji, društvene mreže, govor mržnje, kao i zloupotreba javnih sredstava u izborne svrhe.

– Nosilac izvršne funkcije iz člana 1.8 stav (6) ovog zakona i nosilac mandata ne smiju zloupotrebljavati javna sredstva. Zloupotrebom javnih sredstava iz stava (1) ovog člana smatraju se sljedeće radnje:

uključivanje državnih službenika koji su podređeni kandidatu u obavljanju poslova tokom radnog vremena u cilju promocije kandidata ili političkih subjekata;
korišćenje prostorija koje zauzimaju javne institucije i organi za aktivnosti predizborne kampanje pri čemu korišćenje istih prostorija nije zagarantovano drugim kandidatima i političkim subjektima pod istim uslovima; upotreba sredstava za komunikacijske, informacijske usluge, uredska oprema javnih institucija i organa za izbornu kampanju; korištenje prevoznog sredstva u vlasništvu državne, entitetske, gradske, kantonalne ili općinske vlasti i organizacije bez naknade ili uz snižene naknade za aktivnosti kampanje – dio je dopuna zakona.

Advertisement

Dopunjava se način imenovanja članova općinskih izbornih komisija.

– Zabranjena je zloupotreba prava učešća u radu biračkog odbora fiktivnim zastupanjem iz člana 7.3 stav (2) ovog zakona – stoji u izmjenama Izbornog zakona.

Navodi se da je, prilikom odlučivanja po službenoj dužnosti ili prilikom odlučivanja po žalbama i prigovorima, Centralna izborna komisija BiH ovlaštena da naloži izbornoj komisiji, Centru za registraciju birača, centrima za brojanje ili biračkom odboru da preduzme mjere za otklanjanje identifikovane nepravilnosti, ali je ovlaštena i da izriče kazne do 30.000 KM, briše imena kandidata, decertifikacija političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata…

Zabranjuje se i lažno predstavljanje u ime bilo koje političke stranke, koalicije, liste nezavisnih kandidata ili nezavisnog kandidata, kao i zloupotreba zakonskog prava da učestvuje u radu biračkog odbora u ime jedne političke stranke.

Precizirane su i novčane kazne.

Odluku Schmidta, kao i izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, možete pročitati ovdje.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal