Poveži se putem

ZDK

Održana sjednica Kolegija: Skupština Ze-Do kantona nije nadležna za ukidanje “bijelog hljeba” !?

Objavljeno

-

Obavještavamo Vas da je dana 14.02.2014. godine u 09,00 sati, održana 74. sjednica Kolegija Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, u proširenom sastavu, na kojoj je Kolegij na dnevnom redu imao sljedeće tačke:

1. Upoznavanje sa zahtjevima Plenuma građana Zeničko-dobojskog kantona,

2. Utvrđivanje prijedloga dnevnog reda i datuma održavanja 53. sjedniceSkupštine,

Advertisement

3 Utvrđivanje spiska gostiju 53. sjednice Skupštine,

Sjednici Kolegija Skupštine su prisustvovali članovi Kolegija, kao i predstavnici boračkih udruženja, predstavnici sindikata i Civlinih žrtava rata iz Maglaja, te i dvoje predstavnika Plenuma građana Zeničko-dobojskog kantona, u svojstvu glasnogovornika, koji su iznijeli svoja dva osnovna zahtjeve Kolegiju Skupštine, a to su:

1.Ukidanje tzv. „bijelog hljeba“ funkcionerima, odnosno ukidanje novčanih naknada nosiocima izvršnih i zakonodavnih organa vlasti nakon prestanka obavljanja fukcije u trajanju od godinu dana,

2.Imenovanje madatara odnosno kandidata za premijera nove Vlade Kantona od strane Skupštine, koji bi bio nestranački kandidat, nekompromitovan i ekspert iz određene oblasti, sve u skladu sa odredbama Ustava i važećih propisa.

Nakon pažljivog razmatranja i analiziranja postavljenih zahtjeva, te uvažavajući i mišljenja ostalih prisutnih predstavnika određenih udruženja i sindikata, Kolegij Skupštine je zauzeo slijedeće stavove:

Advertisement

1.Kolegij podržava zahtjev za ukidanje novčanih naknada nosiocima izvršnih i zakonodavnih organa vlasti nakon prestanka obavljanja fukcije, ali zbog činjenice da je to pravo regulisano federalnim Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije Bosne i Hercegovine, Skupština Zeničko-dobojskog kantona nije nadležna za izmjenu navedenog zakona u pomenutom smislu. Kolegij podsjeća da je ranije Skupština Zeničko-dobojskog kantona na svojoj 48. sjednici održanoj dana 13.12.2013. godine donijela Zaključak kojim je podnijela Inicijativu za izmjenu navedenog zakona u smislu da izabrani dužnosnici i nosioci izvršnih funkcija, nakon prestanka obavljanja javne funkcije, a do zasnivanja novog radnog ili ugovornog odnosa ili do ispunjenja uvjeta za penziju, prema općim propisima, imaju pravo na naknadu plaće koju su ostvarili dok su obavljali javnu funkciju u trajanju od 6 mjeseci, umjesto 12 mjeseci, a s ciljem stabilizacije Budžeta.Kolegij je,također , zauzeo stav da se posredstvom poslanika sa područja Zeničko-dobojskog kantona, koji su poslanici odnosno delegati u Parlamentu Federacije BiH, što prije pokrene inicijativa za izmjenu pomenutog federalnog zakona s ciljem potpunog ukidanja navedenog prava.

2.Kolegij podržava izneseni zahtjev predstavnika Plenuma građana Zeničko-dobojskog kantona, da se pristupi imenovanju madatara, odnosno kandidata za premijera nove Vlade Kantona od strane Skupštine, koji bi bio nestranački kandidat, nekompromitovan i ekspert iz određene oblasti, te nakon toga i nove Vlade Kantona, a sve u skladu sa odredbama Ustava i važećih propisa.

Odlučeno je da se dana 17.02.2014. godine, (u ponedjeljak), zakaže nova sjednica Kolegija, sa početkom u 11.00 sati sa slijedećim dnevnim redom:

1.Razmatranje daljih aktivnosti s ciljem postupanja po zahtjevima nezadovoljnih građana organizovanih u Plenum građana Zeničko-dobojskog kantona, te nastavak dogovora oko mogućeg termina zakazivanja sjednice Skupštine na kojoj bi bila razmatrana ostavka Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal