Poveži se putem

Religija

OMS Žepče: “Dan otvorenih vrata”

Objavljeno

-

“Dan otvorenih vrata”, u okviru projekta „PRO-budućnost“, na kojem je učestvovalo dvadeset učenika Srednje mješovite škole Žepče po oba plana i programa, OMS Žepče je realizovao 28. februara 2018. godine.

Učenici su prvo posjetili crkvu sv. Ante Padovanskg gdje im je vlč. Predrag Stojčević predstavio detalje sakralnih obreda, molitvi, odjeće koja se koristi prilkom svetih sakramenata ali i služenja svih vjerskih obreda.

Posjeta je nastavljena u Ferhat-pašinoj džamiji, gdje su glavni imam Medžlisa islamske zajednice Žepče, Džafer ef. Gračić i imam džamije Benjamin ef. Hodžić, približili osnove islamskih obreda i objasnio svrhu predmeta koji se koriste u namazu (molitvi).

Žepačko-zavidovićki protojerej-stavrofor Zoran Živković dočekao je učenike u hramu „Rođenja Presvete Bogorodice“ u Žepču, te im je govorio o obredima u pravoslavlju, kao i predmetima koji se koriste prilikom obavljanja istih. Pomenuo je ikonografiju i freskopis kao umjetnosti koje zauzimaju posebno mjesto u pravoslavnoj religiji.

Cilj ovog događaja bio je razbijanje predrasuda u svrhu što boljeg suživota triju religija koje su prisutne u našem gradu. Aktivnost „Dan otvorenih vrata“ je propratila državna televizija BHRT kao i FTV BiH.

Advertisement

Neformalno druženje učenika, aktivista i članova Odbora je nastavljeno na ručku u restoranu „Moretti“ gdje su učenici razgovarali o viđenom, kao i o budućim projektima Odbora.

Provedena aktivnost samo je jedna od aktivnosti koje se realizuju u sklopu projekta „PRO-Budućnost“ kojom se daje doprinos izgradnji trajnog mira u BiH. Važnost izgradnje trajnog mira ogleda se u stalnom angažmanu Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini, kao i svih osnovanih odbora za međureligijsku saradnju.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal