Poveži se putem

Kultura

Večer bosanske tradicije – Održan izbor najbolje bosanske halve i hurmašice

Objavljeno

-

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod” Žepče, sinoć 01.03.2018. godine, u Žepču je održana kulturna manifestacija “Večer bosanske tradicije”. U predivnom ambijentu pred više stotina posjetilaca program su izveli članovi žepačkih kulturno-umjetničkih društava KUD “Slovo o Žepču”, KUD “Ilhamija” Željezno Polje, muzički solisti Ašir Mehmedović i Sufjan Hadžić, te glumac Semin Smajlović.

U okviru manifestacije po prvi put održan je i izbor najbolje bosanske halve i hurmašice.

Odziv građana bio je jako dobar pa su se u konkurenciji našle 33 halve i hurmašice. Žiri koji je ocijenjivao ponuđena slatka jela u sastavu ministar u Vladi ZDK Nurđehan Šahinović, glavni imam MIZ Žepče Džafer ef.Gračić i bivši predsjednik BZK Preporod Suvad Hadžić, imao je jako specifičan i težak zadatak.

Nakon degustacije, odlukom žirija, u kategoriji najbolje bosanske hurmašice drugo i treće mjesto osvojile su Azra Handžić i Sanela Memčić, dok je najboljom hurmašicom ocijenjena hurmašica Medihe Hadžić.

U kategoriji najbolje bosanske halve, Admira Sinanović i Dženana Tutnjić osvojile su drugo, odnosno treće mjesto, dok je najbolja bosanska halva proglašena halva Nerke Bajrić.

Najbolje ocijenjene slatke delicije nagrađene su novčanim nagradama i prigodnim poklonima.

Advertisement

U sklopu manifestacije proglašeni su i najbolji literarni radovi učenika osnovnih i srednjih škola na temu „Dan nezavisnosti BiH“. Prvoocijenjeni su i nagrađeni radovi učenice osnovne škole Lamije Odžačkić i srednjoškolca Ashara Dervišića.

Na kraju, halva i hurmašica uz tople napitke i neizbježnu bosansku kahvu, poslužene su posjetiocima, a program je završen tradicionalnim bosanskim kolom.

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal