Poveži se putem

Žepče

Opća biblioteka realizovala projekat “Biblioteke kao središta neformalnog obrazovanja”

Objavljeno

-

Pred Dan državnosti, J.U. „Opća biblioteka“ Žepče realizovala je projekat “Biblioteke kao središta neformalnog obrazovanja”, a koji je finansiralo Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZE-DO kantona. Učesnici ovog projekat bili su učenici Srednje mješovite škole „Žepče“.

Fokus samog predavanja bili su stećci te njihov značaj i vrijednost kao kulturno-historijskog naslijeđa naše države. Razlog tome jeste što biblioteke postaju važan faktor u procesu obrazovanja, stručnog usavršavanja, cjeloživotnog učenja i naučno-istraživačkog rada.

-“Cilj ovog projekat bio je da doprinosimo unaprjeđenju ličnosti mladih osoba, raznolikostima i jednakostima, te međukulturalnom razumijevanju mladih, ali i potenciranju usvajanja znanja o vlastitoj tradiciji i spomenicima kulture. S obzirom na to da su kao dio serijske transnacionalne nominacije, iz Bosne i Hercegovine na Okvirnu listu UNESCO-a, upisane nekropole stećaka, neophodno je građanstvo, u ovom slučaju mlade, upoznati sa lokacijama istih, ali i načinima i metodama njihove zaštite i očuvanja.” – istakla je direktorica J.U. “Opća Biblioteka” Žepče, Sabina Maličbegović.

Uvažene profesorice historije/povijesti prof. Aida Preldžić te prof. Martina Zovko učenike su uvele u samu temu napravivši historijski pregled razvoja srednjevjekovne Bosne, zatim su govorile o stećcima kao jedinstvenim nadgrobnim spomenicima BiH i da su isti dio svjetske kulturne baštine što im daje značajnu ulogu u historiji postojanja države Bosne i Hercegovine.

Pedagoginje prof. Vahida Selimović-Bijedić i prof. Marina Klarić moderirale su i tako još bliže i jednostavnije približile učenicima datu temu.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal