Poveži se putem

ZDK

Općinama, udruženjima i poduzetnicima podrška za ravoj turističke infrastrukture u iznosu od 239.000 KM

Objavljeno

-

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić, u prisustvu premijera Nezira Pivića, potpisao je danas ugovore o dodjeli subvencija za razvoj turističke infrastrukture i turističke ponude sa tri jedinice lokalne samoprave – Maglaj, Usora i Kakanj, šest udruženja i četiri privredna subjekta koji se bave turističkom djelatnošću, u ukupnom iznosu od 239.000 KM.

Premijer Pivić je korisnicima subvencija poželio puno uspjeha u realizaciji projekata, naglasivši da je opredjeljenje nove Vlade da jača segment privrede ovog kantona, koja je kičma razvoja privrede FBiH, te da će se posebno posvetiti razvoju turizma.

-To je poruka da ćemo u budućnosti staviti poseban akcenat na razvoj turizma na području ZDK-a, a u tom smislu se može gledati i na uspostavu Turističke zajednice. Smatramo da postoje odlični turistički potencijali koje je potrebno iskoristiti, a da bi se razvijao turizam moramo imati i odgovarajuću turističku infrastrukturu koja će biti na usluzi svim turistima koji će posjećivati naš kanton – rekao je premijer Pivić.

Ministar Šibonjić je rekao da će zadaća Turističke zajednice ZDK-a biti da iskoristi značajan turistički potencijal u ovom kantonu, te da se očekuje ozbiljno povećanje prihoda i dolazak većeg broja turista.

-Turistička zajednica će imati obavezu da u koordinaciji sa Vladom i Ministarstvom za privredu promoviše turističke potencijale ovog kantona, a znamo da ih ima mnogo, od piramida u Visokom, ski-centra na Ponijerima, kamenih kugli u Zavidovićima, naših starih tvrđava… Ogroman je broj turističkih destinacija koje ni građani ZDK-a ne poznaju. Cilj nam je da poboljšamo infrastrukturu, a jedan od značajnih projekata je put od Zavidovića prema Ponijerima, jer tu imamo značajan potencijal. Ovo je tek početak. Subvencijama koje smo danas dodijelili počinjemo kreirati uvjete za razvoj turizma u našem kantonu – rekao je ministar Šibonjić.

Ponovio je da je Vlada na čelu s premijerom Nezirom Pivićem odlučna da bude vlada koja će od turizma na području ovog kantona napraviti ozbiljnu granu privrede.

Advertisement

Press služba ZDK

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal