Poveži se putem

Sport

Osvrt na SP u Brazilu 2014: Njemačka po četvrti put najbolja

Objavljeno

-

Završeno je još jedno veliko takmičenje – Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu. Nogometni zaljubljenici su u proteklih mjesec dana zaista mogli uživati, izuzetno atraktivan i dopadljiv nogomet je obilježio Svjetsko nogometno prvenstvo u Brazilu.

Za nas – Bosance i Hercegovce istorijsko prvenstvo, odigrali smo prvu utakmicu na jednom velikom takmičenju, ubilježili prvu pobjedu, postigli prve golove, a po statistici završili ispred Španije, Italije, Engleske i ostalih nogometnih divova.

Pobjednik je reprezentacija Njemačke, mnogi će reći apsolutno zasluženo. Krenuli su Nijemci žestoko i ambiciozno od prve utakmice, redom su padale nogometne velesile Portugal, Francuska, Brazil i nešto „manje“ aktraktivne reprezentacije USA i Alžira.

U finalu ih je čekala Argentina, predvođena ponajboljim fudbalerom svih vremena – Lionel Messijem, Igračem koji je osvojio „sve“ što se može osvojiti u klupskom nogometu i „sve“ to je bio spreman žrtvovati za pobjedu svoje reprezentacije.

Nažalost po njega, a na sreću kancelarke Angele Merkel i ostalih zaljubljenika u „Elf“, obistinila se „nogometna fraza“ da je fudbal ili ti ga nogomet igra u kojoj na kraju uvijek pobjeđuju Nijemci.
Nogomet koji igraju Nijemci je izuzetno fizički zahtjevan, savremeni nogomet sa konstantnim pritiskom na protivničku odbranu, posjed lopte je isto tako važan segment njihove igre. Ono što ih najviše odlikuje je timski duh i zajedništvo svih igrača na terenu, bez isticanja pojedinaca.

Ozil, Muller i Klose su nogometne zvijezde podređene timskom radu, učestvuju u oba pravca igre. I pored činjenice da su izrazito ofanzivni igrači, igraju i defanzivno – maksimalno pomažu odbrani, što i jeste težnja savremenog nogometa kojeg su afirmisali upravo Nijemci.

Advertisement

Pored Njemačke, koja je je zasluženo na vrhu, u pozitivnom svjetlu su se predstavile reprezentacije Argentine i Holandije, zatim Kostarike, Alžira i Francuske, a kao razočarenje turnira možemo pomenuti Italiju, Španiju, Englesku, Portugal iBrazil, koji i pored činjenice da je stigao do polufinala svakako predstavlja razočarenja turnira.

Na svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu je postignut 171 pogodak, najefikasnije je reprezentacija Njemačke, najbolji strijelac je igrač Kolumbije, mladi James Rodriguez, najbolji igrač je Lionel Messi – Argentina, dok je za najboljeg golmana proglašen Manuel Neuer – Njemačka.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal