Poveži se putem

ZDK

Policija u ZDK tokom akcije isključila iz saobraćaja trideset autobusa

Objavljeno

-

U dane 24., 25. i 26.10.2018. godine, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su na svim putevima na području Zeničko-dobojskog kantona realizovali akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu tehničke ispravnosti motornih vozila kojim se vrši javni prijevoz putnika,  kao i ugovoreni prijevoz učenika.

Akcija je realizovana u saradnji sa stanicama za tehnički pregled vozila, gdje su vozila, nakon izvršene kontrole i uočene neispravnosti, upućivana na vanredni tehnički pregled. Aktivnosti policijskih službenika bile su usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema prijevozničkim firmama i vozačima, zbog činjenja naznačenih prekršaja, shodno odredbama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, a sankcionisani su počinioci i drugih prekršaja iz pomenutog zakona.

Prilikom ove akcije kontrolisana su ukupno 153 vozila, dok je na vanredni tehnički pregled upućeno 81 vozilo. Tokom akcije 44 vozila su isključena iz saobraćaja zbog tehničke neispravnosti, od čega 30 autobusa kojim se vrši javni prijevoz putnika, kao i ugovoreni prijevoz učenika. Zbog utvrđenih prekršaja u ovoj akciji je izdato 106 prekršajnih naloga.

Uzimajući u obzir navedene podatke, kao i rezultate analiza izvršenih nakon sprovedene akcije, Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona upozorava sva pravna lica koja se bave prijevozom putnika, kao i sve druge učesnike u saobraćaju, da ne stavljaju u promet i pogon vozila koja su tehnički neispravna, kako ne bi ugrozili svoju sigurnost, sigurnost lica koja prevoze i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju. Takođe naglašavamo da će se i u narednom periodu, sa ciljem unapređenja postojećeg stanja, sprovoditi slične akcije u saobraćaju, koje će biti usmjerene na preduzimanje represivnih mjera prema vozačima za koje se utvrdi da upravljaju motornim vozilima koja ne zadovoljavaju kriterije tehničke ispravnosti, kako bi se bezbjednost odvijanja saobraćaja na svim putevima na području Zeničko-dobojskog kantona podigla na što veći nivo.

MUP ZDK

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal