Poveži se putem

Žepče

Prezentacijom implementiranih i novih projekata Razvojna agencija Žepče obilježila osam godina rada i postojanja

Objavljeno

-

Razvojna agencija Žepče jučer je upriličila prezentaciju ostvarenih rezultata u okviru nekoliko završenih projekata i najavila nove projekte. Svečanosti su prisustvovali načelnik Općine Žepče Mato Zovko, predsjedavajući OV Žepče Muhamed Jusufović, direktor JU Službe za zapošljavanje ZDK, Anto Pešić, pomoćnik načelnika Općine Žepče pri Službi za gospodarstvo i finansije, Namik Maličbegović, Lucija Dunđer iz Službe gospodarstva Općine Žepče, sektor poljoprivrede, ispred CRS-a Gordana Radić, predstavnici općina partnera na projektu, ispred Općine Maglaj Sadika Huskić i Grada Doboja Marina Protić, predstavnici Općine Gračanica, Mirza Hodžić i Fernada Helić Čamdžić, direktori i pomoćnici direktora srednjih škola u Žepču, Marinko Antunović ispred KŠC- a i Nedim Mehić SMŠ-a, Anto Perković predstavnik Biroa rada Žepče, agronomi angažirani na projektu, predavači na Star up akademiji, predstavnici medija i gosti.

Razlog jučerašnjeg okupljanja je prezentiranje ostvarenih rezultata u okviru projekta“ Zimska škola poduzetništva“, Plastenička proizvodnja“ i najava početka novog projekta „Povećanje razvojnih potencijala kroz izvođenje instrumenata koji potiču poduzetništvo, međuopćinsku saradnju i nova ulaganja“.

„Projekti su uspješno završeni, naučene su nove lekcije koje će primijeniti u budućim sličnim projektima, prepoznate su nove potrebe različitih ciljnih grupa s terena“, kazala je u uvodnom obraćanju Marjana Tomić, koja se u ulozi moderatora svečanosti odlično snašla.

U svom obraćanju, direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko osvrnula se na proteklih 8 godina rada i postojanja Razvojne agencije u području lokalnog ekonomskog razvoja općine Žepče koji uključuje više segmenata važnih za lokalnu zajednicu, od ekonomske obnove, stvaranja radnih mjesta i ljudskih resursa, razvoja infrastrukture, poticanja investicija, rada s dijasporom i domaćim kompanijama od procesa nastajanja do faze rasta konkurentnosti na domaćem i inozemnom tržištu.
„U osam godina rada primljeno je preko 100 projekata i jednako toliko realizirano- samostalno, u saradnji s Općinom Žepče, ili u partnerstvu s nevladinim organizacijama, privatnim sektorom, zadrugama i mjesnim zajednicama“, naglasila je Janko, koja se ovom prigodom zahvalila svima na saradnji i pruženom povjerenju i potpori u proteklom periodu.

Načelnik Mato Zovko je podsjetio prisutne na prilike koje su bile aktuelne u vrijeme osnivanja Agencije, kada nije bilo jednostavno formirati Razvojnu agenciju na općinskoj razini. Agencija je opravdala povjerenje koje joj je ukazalo i dalo Općinsko vijeće Žepče, istaknuo je Zovko i čestitao direktorici i uposlenicima na iznimnom trudu i zalaganju u proteklom periodu, za mnogobrojne projekte i potporu koju svakodnevno pružaju kako službama i ustanovama, na uspješnom radu u proteklih osam godina i svim uspješno realiziranim projektima koji su nam kod donatora otvorili sva vrata za buduće projekte.

„Uvijek ćemo biti otvoreni za saradnju s drugim agencijama i općinama s kojima ćemo implementirati buduće projekte koji će doprinositi boljitku i boljim uvjetima života svih građana u općini Žepče“, naglasio je načelnik Zovko.

Advertisement

Više o rezultatima projektima prisutni su doznali kroz prezentacije uposlenika RAŽ-a.

Kroz prezentaciju, više o ostvarenim rezultatima u okviru projekta „Zimska škola poduzetništva“ rekla je Marjana Tomić, a o projektu „Plastenička proizvodnja u općinama Žepče, Maglaj i grad Doboj“, govorila je dipl.ing.agr Marjana Zovko.

Najavu novog projekta „Povećanje razvojnih potencijala kroz uvođenje instrumenata koji potiču poduzetništvo, međuopćinsku saradnju i nova ulaganja“ kojeg sufinansira Evropska unija u okviru zajedničkog programa Evropske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj, EU ProLocal a implementira Razvojna agencija Žepče u partnerstvu s Općinom Gračanica, prezentirao je Jugoslav Sarajlić.

Na kraju svečanosti podijeljeni su certifikati svim polaznicima projekata “Zimska škola poduzetništva“ Adnanu Sarajlić, Naimu Zečku, Emiru Tutniću, Gordani Antolović, Dženiti Hopić i Muameru Omahiću.

Načelnik Mato Zovko i direktorica RAŽ-a Branka Janko su uručili i zahvalnica saradnicima i medijima u znak zahvale za dobru saradnju u proteklih osam godina. Između ostalih, za ažurno medijsko praćenje zahvalnicu je pored Radio žepča i Postaje Žepče, dobio i portal Zepce.ba .

Za projekat“ Plasteničke proizvodnje Zahvalnice su dobili općine Maglaj, Žepče, Grad Doboj, CRS, Eldar Kusur, Gabrijela Perković, Nihad Grcić, Slađana Đukić, Lucija Dunđer i Eko- eko Plast.

Zahvalnice za osam godina RAŽ-a uručena su JU Službi za zapošljavanje ZDK, Birou rada Žepče, za medijsku promociju i potporu Radio Žepču, Radiopostaji Žepče, portalu Žepče.ba, Arminki Memišević dopisnici Dnevnog avaza, Mineli Pamuk Oslobođenje BiH i Akta. Ba.

Advertisement

Nakon današnje radne svečanosti zvanično je s radom počela „Start up akademija“ Žepče u okviru koje će dvadeset polaznika osmisliti vlastitu, ili zajedničku poduzetničku ideju, te stvoriti bazu budućih projekata i novih biznisa. Nakon Žepča, Akademija će biti upriličena i na području općine Gračanica.

(Radio Žepče / Zepce.Ba)

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal