Poveži se putem

Life Style

Prof. Almira Maličbegović- Suljić, primjer kvalitetnog rada profesora Srednje mješovite škole Žepče

Objavljeno

-

Profesorica Almira Maličbegović- Suljić već 5 godina upješno vodi Access Program u Srednjoj  mješovitoj školi „Žepče“. Osim što uspješno radi i vodi ovaj progam, prof. Almira ima iskustva kako u nastavi tako i van nje.

Razna priznanja, od Univerziteta Oregon u Oregonu, Univerziteta Berkley Kalifonija, učešće na raznim seminarima i radionicama, te obavljivanje njenog rada „Pisanje eseja za početnike“ u časopisu za nastavnike i profesore „Didaktički putokazi“, dokaz su kvalitetnog rada ove mlade i uspješne profesorice. O ovom programu  na kojem radi mnogo se pisalo, a i sama profesorica Almira je više puta i u medijima govorila o mnogim prednostima ovog programa za učenike Srednje mješovite škole „Žepče“.

Access program u Srednjoj mješovitoj školi „Žepče“ Žepče počeo je 2011 godine, a važno je istaći da je Srednja mješovita škola „Žepče“ bila prva škola u BiH koja je počela sa implementacijom ovog programa. Program je sponzorisan od strane Americke Ambasade u Sarajevu, a implementiran od strane Američkog Vijeća za međunarodno obrazovanje Sarajevo. Cilj ovog programa je širenje tolerancije i eliminisanje predrasuda među etničkim grupama.  Učenici uče engleski jezik kroz interaktivni pristup nastavi. Do sada, kroz ovaj program su prošle dvije generacije učenika Access Programa, svaka generacija traje dvije godine.

I ove godine SMŠ“Žepče“ je dobila grant od strane Americke Ambasade u Sarajevu, te će se i naredne dvije godine ovaj program implementirati u ovoj školi. Članovi programa su učenici prvog i drugog razreda ove škole. Učenici se biraju tako što pristupe ulaznom testu.

Do sada kroz program proslo je 40 učenika. Bira se 10 učenika po HNPiP, te 10 učenika po BNPiP.

Treća generacija je već izabrana, tako da u narednom periodu i oni počinju sa aktivnostima.

Advertisement

Aktivnosti ovog programa uključuju:  upoznavanje sa američkim praznicima, pisanje eseja, pripremanje hrane prateći recepte, učenje kako prezentirati, posjete drugim gradovima i učenje o njihovoj povijesti, te o tome šta pružaju mladim ljudima.  Nastava se odvija na engleskom jeziku i učenici imaju priliku da vježbaju njihove vještine engleskog jezika u prijateljskom i tolerantnom okruženju. 

Za razliku od redovne nastave na kojima se fokusira na gramatiku i vokabular, ovaj projekat učenicima pruža priliku da vježbaju njihove jezične vještine u antentičnom okrugu.

Profesorici Almiri čestitamo na postignutom uspjehu, a učenicima želimo mnogo uspjeha u ovom programu.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal