Poveži se putem

BiH

Protest boraca nastavlja se i tokom noći, putevi i dalje blokirani

Objavljeno

-

Uprkos niskim temperaturama zraka, borci namjeravaju istrajati u tri zahtjeva, odnosno zahtijevaju registar boraca, boračke naknade i prestanak finansiranja boračkih udruženja. U namjeri da se djelimično zagriju, borci su naložili logorske vatre.

 

Saobraćaj prema Sarajevu, Lukavcu i Orašju, Žepču, Zenici, te ulaz u Tuzlu iz pravca Šićkog Broda blokiran je jutros od 10 sati, kada je počela blokada puteva širom Federacije Bosne i Hercegovine. Zbog toga su nastale velike saobraćajne gužve, a policija vozače, ukoliko je to moguće, usmjerava na alternativne pravce.

Na prevoju Ivan borci su stablom blokirali saobraćaj, a protesti su još i u Jablanici, Jajcu itd. Ranije danas borci su blokirali cestu koja vodi prema graničnom prijelazu Bijača -Nova sela, između Hrvatske i BiH, u Ljubuškom, a nakratko su blokirali saobraćajnicu i u Čapljini.

Borci ne žele davati izjave za medije, tvrdeći da se njihovi zahtjevi godinama nisu mijenjali, prenosi Anadolija.

Pripadnici MUP-ova osiguravaju proteste demobiliziranih boraca koji su najavili da će ostati do ispunjenja zahtjeva koje upućuju Parlamentu Federacije BiH, odnosno traže ukidanje boračkih organizacija kojih ima 1.600, utvrđivanje boračkog dodatka te uspostavi tačnog boračkog registra.

Advertisement

Na nivou Federalne uprave policije (FUP) formiran je štab, a policija poduzima sve neophodne mjere da ne bi došlo do eskalacije i narušavanja javnog reda i mira, kazao je medijima Mevludin Halilović, komesar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo (KS).

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal