Poveži se putem

Žepče

Realizacija novog projekta s IFAD-om: Potpisan ugovor vrijedan 283.301,37 KM

Objavljeno

-

Općinski načelnik Mato Zovko i direktor Ureda za koordinaciju projekta-PCU pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva IFAD-a, Halil Omanović potpisali su u ponedjeljak, 4.3.2024. godine,  ugovor vrijedan 283.301,37 KM za realizaciju projekta “Unapređenje pristupne infrastrukture za male poljoprivredne proizvođače na lokalitetu Begov Han i Gradska tržnica Žepče”. Svaka od strana potpisnica sufinancira 50% od ukupne vrijednosti projekta odnosno po 141.650,68 KM.

Odobreni projekt obuhvaća izgradnju putne infrastrukture na dvije lokacije, u Begov Hanu na lokaciji  gdje se nalazi otkupna stanica za kooperante poduzeća „Dinex“ doo koji je najveći otkupljivač jagodičastog voća, što je jedan od zahtjeva donatora u cilju podrške poljoprivrednim proizvođačima. Drugi dio putne infrastrukture  se odnosi na pristupni put za tržnicu u Žepču, koja je na raspolaganju svim poljoprivrednim proizvođačima. Na oba lokaliteta gravitira preko 4000 stanovnika od čega min. 800 domaćinstava koja  se bave poljoprivrednom proizvodnjom. Realizacijom ova dva projekta unaprijedit će se postojeća  pristupna infrastruktura i stvoriti uvjeti za poboljšanje ekonomsko društvene pozicije poljoprivrednih proizvođača, kao i  unaprjeđenje i rast poljoprivredne proizvodnje u općini Žepče.

Općina Žepče ima dobru suradnju s Uredom za koordinaciju projekata i Međunarodnim fondom za poljoprivredni razvoj IFAD-om od 2014. godine. Neki od vrlo značajnih projekata koji su do sada realizirani su “Pristup tržištu malih farmera” i projekt “Poboljšanje životnih uvjeta na selu (RLDP) kroz koje su podržane zadruge i udruženja i njihovih kooperanti kroz nabavku statup paketa za podizanje nasada, nabavku mehanizacije i opreme i organizaciju obuka za poljoprivrednike. Od infrastrukturnih projekata uspješno su realizirani “Izgradnja gradske tržnice Žepče”, kao i  „Izgradnje i sanacije lokalnih puteva u MZ Radunice,  Mjestova Ravan i Orahovica-Tubaci“. Krajem prošle godine delegacija IFAD-a je posjetila Općinu Žepče i obišla Centar poslovnih kompetencija i Demonstrativno ogledno dobro kojim upravlja Razvojna agencija Žepče. Cilj posjete visoke delegacije bio je da se na licu mjesta upoznaju sa radom s poljoprivrednim proizvođačima u cilju pripreme novog projekta IFAD-a pod nazivom  „STAZA“, čiji je cilj povećanje kapaciteta za prilagođavanje malih poljoprivrednika i ruralnih domaćinstava na rizike i efekte klimatskih promjena.

Općina Žepče

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal