Poveži se putem

Žepče

Senzacionalno otkriće u Ljeskovici – Termalna voda izvire ispod kuće Zekerijaha Bešića

Objavljeno

-

Niko od članova porodice Bešić nije ni slutio da će kupovinom kuće u Ljeskovici kod Žepča, kupiti i neistraženi izvor termalne vode koji su nedavno otkrili. Kada je prije dvije godine Zekerijah Bešić od Čedomira Đokića kupio dvospratnicu i desetak dunuma zemlje, nije znao da će mu priroda neočekivano podariti i toplu vodu koja izvire na pragu njegove kuće.

– Primjetio sam da mačke dolaze noću i da se snijeg ne zadržava ispred kuće. Trava je neobično zelena i zimi pa sam običnom burgijom pola metra bušio u dubinu – objašnjava Zekerijah.

Kaže da ga je iznenadio pritisak vrele pare i da je ubrzo o neobičnom otkriću obavijestio i Civilnu zaštitu u Žepču.

– Došli su na lice mjesta i ustanovili da mi je kuća pored termalnog izvora. Beton je i ovih hladnih dana topao, para i dalje šišti ali još uvijek ne znam za što je pogodna ta voda. Vjerovatno su potrebna dalja istraživanja – kazuje Bešić.

Kaže da je uradio sve što je u njegovoj moći i da je sada stvar opštinskih vlasti šta će poduzeti.
U nekom svjetlijem scenariju cijela Ljeskovica bi mogla oživjeti, ustanovili se da je Bešićev izvor ljekovit i pogodan za banjske tretmane.

Advertisement

– Da makar imamo novca da ovoga sebi napravimo grijanje u kući – kaže Zekerijahova supruga Derviša Bešić.

Sudeći prema njihovim mogućnostima, neće eksperimentisati sa grijanjem i rado bi kuću mijenjali za neku drugu, daleko od termalnog izvora. Bešići su gotovo uplašeno dodirivali toplo zemljište i pokazivali isklijalu travu na kojoj se noću skupljaju životinje u potrazi za toplotom.

Kažu da im je obuća uvijek topla i da su u vrijeme najhladnijih dana bili radosni što mogu cipele ostaviti na toplom betonu, sigurni da će i u vrijeme najvećih minusa imati utopljene noge.

– Plašim se da mi voda neće potkopati temelje. Nemam ja novaca da gradim bazene i naplaćujem tretmane, za to je potrebna organizacija i stručni ljudi. Ako Opština ponudi neko rješenje za mene, ovo prirodno blago ću im ustupiti pa neka se obogati ko hoće – kaže Zekerijah.

U nekoj superpovoljnoj varijanti, iako još nema dokaza, Bešići su možda otkrili rijedak mineralni izvor koji se izuzetno cijeni u svijetu, poput Crnog Gubera ili Kulaša. Poznato je da Žepče ima nekoliko izvora mineralne vode, a sve do nesmotrenih iskopavanja, najpoznatiji je bio Kiseljak.

Bilo da se radi o termalnom ili termomineralnom izvoru, Ljeskovica bi uz stručnu pomoć i angažman vlasti, mogla postati zaštitni brend Žepča.

(C.U. / Zepce.Ba)

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal