Poveži se putem

ZDK

Skeleti ratnih žrtava na DNK analizi

Objavljeno

-

Dvije najlonske kese sa lobanjom i kostima skeleta nakon više godina iz prosekture Službe za patologiju Kantonalne bolnice Zenica premještene su u “Gradska groblja” Visoko.

Naime, u medijima je odjeknulo da u podrumu zeničke bolnice godinama stoje “zaboravljeni” posmrtni ostaci najvjerovatnije žrtava iz proteklog rata i da nikad nisu poslani na DNK analizu.

Sagovornici iz bolnice, Tužilaštva, policije složni su da se radi o nehatu, što, kako je istaknuto, u svakom slučaju ne može amnestirati one za koje se utvrdi da su krivci za ovaj slučaj.

Za ove ostatke skeleta saznalo se 2. septembra tokom istražnih radnji u predmetu dva nestala lica iz mjesta Kamenice u opštini Zavidovići, koja se kao nestala vode od ljeta 1995. godine. Osoblje bolnice slučaj je prijavilo policiji, odakle je animirano Tužilaštvo ZDK.

Advertisement

“U Službi za patologiju Kantonalne bolnice Zenica 11. novembra ovlaštena lica MUP-a ZDK su u prisustvu glavnog tehničara Službe za patologiju izuzela dvije kese u kojima su se nalazili jedna lobanja i kosti skeleta. Kese su se nalazile u prostorijama prosekture KB Zenica. Sadašnji načelnik Službe za patologiju Lejla Mujbegović je na ovoj dužnosti od februara 2011. godine i zatekla je ovaj materijal”, kaže Dženana Hedžić, portparol KB Zenica.

U vezu sa pronađenim posmrtnim ostacima doveden je dugogodišnji načelnik Službe za patologiju Faruk Turkić, koji, pak, tvrdi da o cijelom slučaju ništa ne zna.

“Gnusna je laž da imam bilo kakve veze s tim. Sjećam se da su davno rađene ekshumacije i da su doneseni skeletni ostaci. Nama su često donošene kosti koje su iskopane na području kantona, bilo ih je mnogo, ali su po nalogu Tužilaštva ZDK ili BiH trebalo da budu odnesene na DNK analize u Visoko ili Tuzlu. Pa valjda su oni dalje trebali nastaviti taj predmet ili više njih i voditi brigu dokle su došle te analize. Na svoju ruku nisam mogao to raditi”, kaže Turkić.

Advertisement

Prije dvije i po godine Turkić je penzionisan, da bi kasnije dobio radni angažman u Općoj bolnici u Tešnju.

“Od mog odlaska iz bolnice u Zenici prošlo je više od dvije i po godine, šta se dešavalo i čega sve ima u prosekturi, ne znam, niti pamtim. Nikada me niko nije nazvao, pa ni sada kada su pronađeni ti ostaci, da se konsultuje ili da od mene traži službenu izjavu. Mislim da je u pitanju klasičan nehat istražitelja, ljudi koji su radili eskhumacije i vodili te predmete”, kaže Turkić.

Asmir Hodžić, direktor preduzeća “Gradska groblja” Visoko, kaže kako su ostaci prebačeni u Službu za sudsku medicinu, gdje su obrađeni, odnosno gdje je uzet DNK za njihovu dalju analizu.

“Znaćemo kome posmrtni ostaci pripadaju jer ima baza podataka nestalih osoba i ja mislim da ćemo do kraja sedmice imati neke preliminarne rezultate”, kaže Hodžić.

Advertisement

Iako bivši načelnik Patologije negira da je bio saslušavan, iz Tužilaštva ZDK su potvrdili da su saslušani i radnici bolnice i bivši načelnik.

Dok ne bude urađena DNK analiza, nastavit će se spekulacije o tome kome bi mogli pripadati ovi posmrtni ostaci. Teorija je mnoštvo, a najčešće se može čuti kako se radi o posmrtnim ostacima lica stradalih u proteklom ratu, i to o posmrtnim ostacima 28 lica sa područja Zavidovića, Maglaja, Olova, Žepča i Zenice koja su pod NN oznakom bila ukopana na gradskom groblju “Prašnice” u Zenici.

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal