Poveži se putem

Žepče

Srušen simbol stare čaršije Žepča: Poravnali kuću staru preko 200 godina

Objavljeno

-

Rušenjem stare Bešlagića kuće u Gornjoj Mahali Žepče je ostalo bez simbola stare bosanske čaršije. Objekat je bio u jako lošem stanju, pa je zbog eventulnog urušavanja nadležna općinska inspekcija donijela odluku da se kuća sruši.

Nasljednici nisu bili u mogućnosti da je obnove, ali su bili voljni da je ustupe kao nacionalni spomenik državi. Nudili su je, kako kaže jedan od vlasnika Zijah Maličbegović, državnim institucijama ili da pomognu u obnovi objekata kako bi se očuvalo preostalo rijetko istorijsko blago u Žepču. Nažalost, nisu naišli na potrebno razumjevanje.

Porodice koje su naslijedile objekat ovu općinsku odluku jako su teško prihvatile s obzirom na stoljetnu porodičnu tradiciju. Veliku pažnju javnosti polovinom godine izazvala je vijest o općinskoj odluci za uklanjanjem objekta. Lokalni mediji pokušali su animirati nadležne institucije o čemu je pisao i „Avaz“ , ne bi li se odluka o rušenju prolongirala i, eventualno, pokrenuo postupak zaštite ovog vrijednog bosanskog blaga.

– Nažalost, lokalne institucije, Turistička zajednica i svi oni koji su mogli i trebali da nešto učine da se objekat konzervira i stavi pod zaštitu, ostali su nijemi. Jednostavno nije bilo nikakvog interesa od nadležnih institucija. Vlasnici su pokušali svojim sredstvima da nešto obnove, ali to je bilo nedovoljno da se odluka o rušenju prolongira – sa sjetom kaže Maličbegović.

Obnovljena prije 84 godine

Advertisement

Kuća Bešlagića je bila stara preko 200 godina i bila je posljednji primjer bosanske-muslimaske kuće koje su do Drugog svjetskog rata činile staru žepačku čaršiju. Pripadala je žepačkom trgovcu Alji Sarošu. Posljednji put je obnovljena prije 84 godine. Rekonstrisana je poslije prvog svijetskog rata o čemu je svijedočio crijep kojim je bila pokrivena, a proizveden je u Kikindi 1935. godine.

U kući se živjelo do unazad dvadeset godina. U kući se izrodilo pet generacija Bešlagića. Po konturama bila je prostrana kuća sa nekoliko soba na dva sprata koju je krasila veranda sa mušepcima i drvenom abdesthanom. Za nju je bilo vezano dosta porodičnih i čaršijiskih anegdota.

Nastavi čitati
Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal