Poveži se putem

BiH

U avgustu po “stoja” pomoći penzionerima, borcima i civilnim invalidima u FBiH

Objavljeno

-

Jednokratnu novčanu pomoć od po 100 KM iz federalnog budžeta, uz svoja redovna mjesečna primanja, penzioneri u Federaciji BiH dobit će 5. augusta, a korisnici boračkih naknada 10. augusta, u skladu sa Uredbom Vlade Federacije BiH o programu pomoći stanovništvu usljed inflacije i rasta potrošačkih cijena, saopćeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.

Kako se navodi, ovog mjeseca 100 KM pomoći dobit će i većina osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata. Jedino se za određeni broj njih iz ove kategorije, koji redovne naknade primaju putem centara za socijalni rad, čeka finalizacija aktivnosti Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, s obzirom na obavezu da se njihove isplate realizuju u saradnji s kantonalnim ministarstvima i centrima za socijalni rad. 

Inače, pravo na jednokratnu pomoć od po 100 KM u Federaciji BiH ima 378.000 penzionera, 100.000 korisnika boračkih naknada, te 53.000 osoba sa invaliditetom i civilnih žrtava rata. Uredbom koju je Vlada Federacije BiH donijela 7. jula, precizirano je da isplata jednokratne pomoći za penzionere dođe uz julsku penziju, a za ostale kategorije u roku od 60 dana. 

Federalni premijer Fadil Novalić izrazio je zadovoljstvo i zahvalnost nadležnim službama unutar Vlade Federacije BiH i resornih ministarstava jer su, kako je naveo, uložili maksimum napora da i boračke kategorije i civilni invalidi što prije dobiju ovu novčanu podršku.

“Sretan sam što mogu potvrditi da borci i invalidi neće čekati 60 dana, te da će penzioneri, kako smo i obećali, svoju pomoć od 100 KM dobiti uz julske penzije 5. augusta. Očekujem da će se što prije ove isplate realizovati i za sve kategorije civilnih invalida i žrtve rata. Kao što sam već ranije naglasio, na ovome nećemo stati. Mi nastavljamo raditi na donošenju i provedbi mjera pomoći našim građanima, posebno ugroženim kategorijama da lakše prevladaju poskupljenja i pripreme se za predstojeću jesen i zimu”, rekao je Novalić.

U narednom periodu slijedi podjela paketa osnovnih životnih namirnica u vrijednosti od po 500 KM iz robnih rezervi Federacije BiH za oko 17.000 porodica koje su u stanju socijalne potrebe. Taj dio posla u obavezi je da izvrši Federalna direkcija robnih rezervi.

Na prošloj sjednici Vlade Federacije BiH donesena je i Uredba o dodatnom subvencioniranju troškova električne energije za oko 70.000 korisnika, a ranije je na inicijativu Vlade Federacije BiH zaustavljen izvoz peleta i obradivog drveta iz Bosne i Hercegovine kako bi se utjecalo na stabilizaciju cijena ogrjeva. 

Advertisement

Federalni inspektori na terenu pojačano kontroliraju proizvođače i

 trgovce peleta, briketa i ogrijevnog drveta, kao i formiranje cijena i marži na osnovne životne namirnice i gorivo.

Također, Vlada je omogućila da poslodavci isplate jednokratnu pomoć radnicima u Federaciji BiH bez plaćanja poreza i doprinosa na taj dio, navodi se u saopćenju.

BHT

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal