Poveži se putem

Nauka

Danas najavljena solarna oluja: Da li treba da se zabrinemo?

Objavljeno

-

Brzi solarni vjetrovi koji dolaze iz “rupe” u sunčevoj atmosferi bi 3. augusta trebali da udare u Zemljino magnetno polje.

To će prema mišljenju naučnika izazvati manju geomagnetnu oluju.

Koronalne rupe su oblasti u gornjoj atmosferi Sunca gdje je plazma naše zvijezde hladnija i manje gusta. Iz njih linije magnetnog polja šalju zrake ka svemiru, koji putuju brzinom od 2,9 miliona kilometara na sat, piše National Geographic.

Geomagnetna oluja koja je predviđena za danas ima potencijal da izazove manje smetnje u energetskim mrežama i da utječe na neke satelitske funkcije. Međutim, ona će donijeti i auroru koja će biti uočljiva od Michigena do Mainea.

Naučnici smatraju da je najveća zabilježena solarna oluja tokom savremene istorije bila Karingtonov događaj iz 1859. godine, koji je oslobodio energiju kao 10 milijardi atomskih bombi od 1 megatona.

Nakon što je udario u Zemlju, snažan tok solarnih čestica spržio je telegrafske sisteme širom svijeta i izazvao aurore koje su bile vidljive sve do Kariba.

Advertisement

Naučnici upozoravaju da bi ponavljanje sličnog događaja izazvalo neprocijenljivu štetu i nestanak struje – sličan onome u kanadskoj provinciji Quebec iz 1989. godine.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal