Poveži se putem

ZDK

U klizištu kod Kaknja poginula jedna osoba, djevojčica spašena iz ruševina

Objavljeno

-

U klizištu u kakanjskom prigradskom naselju Bare spasioci tragaju za četiri osobe, dvije žene i dvoje djece. Kako je za “Dnevni avaz” potvrdio načelnik Kaknja Nermin Mandra, spasioci više od sat i po ulažu vanljudske napore da stignu do mjesta gdje se pretpostavlja da se nalaze zatrpane osobe.

U trenutku klizišta u kućama bile Samira Kovač, Melisa Kovač, Belma Merdić i Sedika Merdić.

Prije nekoliko minuta spasioci Civilne zaštite Kaknja izvukli su jednu djevojčicu živu, potvrdio je za “Avaz” Nurudin Hrusto, šef tima CZ u Kaknju.

Klizište se pokrenulo iza 20 sati, a većina stanara iz objekata u Barama se uspjela evakuisati.

Svi raspoloživi kapaciteti lokalne zajednice se nalaze na lokalitetu Bare i još uvijek nema pouzdanih podataka o mogućnosti daljeg obrušavanja zemljišta.


00:05 – Spasioci su došli do ženske osobe, ali još ne mogu da je izvuku. U svakom trenutku se očekuje njeno izvlačenje. Iz ruševina se čuje se dramatičan plač žene.

Advertisement

23:40 – Kako javlja reporter “Avaza” na licu mjesta spasioci su u ovom trenutku došli do još jedne osobe.

23:25 – Zanimljivo je da su mještani naselja Bare tu stigli prije desetak godina kada je klizište uništilo njihove kuće u selu Zlokuće, udaljenom nekoliko kilometara. No, činjenica da je večeras došlo do ove velike tragedije pokazuje koliko su vlasti vodile računa o tome da mještane zbrinu na sigurno.

23:15 – Kako javlja reporter “Avaza” na licu mjesta u naselju Baru vlada haotično stanje. Mještani masovno napuštaju ovu lokaciju zbog straha od novog urušavanja koje prijeti da zatrpa i preostale barake.

U ovom mjestu trenutno nema ni struje.

Saznajemo da su u trenutku klizišta u kućama bile Samira Kovačević, Melisa Kovačević, Belma Merdić i Sedika Merdić.

23:05 – Nezvanično je potvrđeno za “Dnevni avaz” da je u klizištu stradala majka jedne od dvije djevojčice koje su bile zarobljene ispod ruševina. U toku je akcija spašavanja preostalih unesrećenih. U akciju se uključili rudari rudnika Kakanj.

22:55 – Prije nekoliko minuta spasioci Civilne zaštite Kaknja izvukli su jednu djevojčicu živu, potvrdio je za “Avaz” Nurudin Hrusto, šef tima CZ u Kaknju.

Advertisement

– Pretpostavljamo da su ostale osobe žive. Ali to za sada ne možemo potvrditi, kaže Hrusto.

22:45 – Iz izvora bliskih Federalne uprave civilne zaštite potvrđeno je za “Avaz” da je jedna od četiri zatrpane osobe smrtno stradala, a da je još 15 osoba ugroženo.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal