Poveži se putem

Kultura

U Šeheru održana II Multietnička smotra folklora „ŠEHERSKO KOLO“

Objavljeno

-

U subotu, 04. 05. 2019. godine u organizaciji UG “Cicmanka“ N. Šeher i HKUD“Gromovnik“ N. Šeher, a pod pokroviteljstvom Općine Maglaj, održana  je II Multietnička smotra folklora „ŠEHERSKO KOLO“.

U prepunoj sportskoj dvorani posjetitelji su uživali u vrlo interesantnom, dvosatnom programu bošnjačkih, hrvatskih i srpskih KUD-ova. Uz domaćine UG “Cicmanka“i HKUD “Gromovnik“ iz N. Šehera nastupili su: KUD “Miloš Kupres“ Kožuhe, KUD „Gajret“ Sarajevo, KUD „Napredak“ Bušletić-Donja Grapska, KUD“Krivaja“ Zavidovići i gosti iz Hrvatske KUD „Ivan Kapistran Adamović“ Čepin kod Osijeka.

Uz pozdravne govore organizatora, prisutne je pozdravio i općinski načelnik Maglaja Mirsad Mahmutagić ne krijući svoje zadovoljstvo ukupnom organizacijom programa i brojnom posjetom.

Uz tambure, šargije, harmonike, daire i sazove, orila se dvorana u Novom Šeheru, a mnogima su potekle i suze radosnice kada su izvođači programa formirali veliko kolo -Šehersko kolo.

Pored očuvanja hrvatske, bošnjačke i srpske tradicije, ova smotra snažno doprinosi i izgradnji međunacionalnog povjerenja. Sudeći po oduševljenoj publici, koji su kroz ovu različitost prepoznali samo ljepotu i bogatstvo, u tome se i uspjelo.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal