Poveži se putem

Religija

Sutra nastupa sveti mjesec ramazan – Pročitajte ramazansku poruku gl. imama MIZ-e Žepče Džafera ef. Gračića

Objavljeno

-

Ramazan u 2019. godini počinje u ponedjeljak 06.05. i traje 29 dana. Ramazan počinje uvijek na isti dan u islamskom kalendaru, datum na gregorijanskom kalendaru varira iz godine u godinu, budući da je gregorijanski solarni, a islamski lunarni kalendar. Jedna od pet temeljnih dužnosti svakog muslimana je i post koji se provodi u ovom mjesecu.

Tokom ramazana muslimani se moraju uzdržavati od hrane, pića i spolnog kontakta sa svojim suprugama, i to od zore pa do zalaska sunca. Po isteku ovog mjeseca slijedi mjesec Ševval i prva tri dana tog mjeseca je jedan od dva praznika u Islamu, Ramazanski Bajram (1. 2. i 3. dan u mjesecu). Njime se obilježava kraj posta. Prvi dani (oba) Bajrama su dani kada post nije dozvoljen.

Novina za žepačke vjernike postače je ta da je ove godine u trajno vlasništvo Medžlisu islamske zajednice Žepče i svim Žepčacima, u ime Grada Sarajeva, gradonačelnik Abdulah Skaka poklono ramazanski top kojim će se u Žepču oglašavati vrijeme iftara tokom predstojećeg, kao i narednih ramazana.

U nastavku pročitajte ramazansku poruku glavnog imama MIZ-e Žepče, Džafera ef. Gračića.

Hvala Allahu dž.š., gospodaru svjetova,

salavat i selam na Allahovog poslanika i Vjerovjesnika Muhammeda s.a.v.s donosimo, pripadnosti njegovom ummetu se ponosimo,

a šefaatu njegovom se radujemo i nadamo.

Advertisement

Cijenjena braćo i sestre, dragi Žepčaci i Žepčanke,

es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu.

U nedjelju, 05. maja 2019. godine, sa zalaskom sunca i pojavom mlađaka na našem nebu, nebu iznad Žepča, nastupa 1. Ramazan 1440. hidžretske godine.

Kao što blagodarna kiša oživi suhu i ispucalu zemlju, i tako se zemlja zelenilom svježim okiti i ukrasi, tako i ramazan, duše imanske, osvježi i milošću i oprostom Božijim obaspe. Ljudski um ne može da pojmi svu količinu blagodati ramazanske, kao što Poslanik s.a.v.s. posvješćuje kada kaže: „ Kada bi ljudi znali kolika je vrijednost ramazana, poželjeli bi da on traje cijelu godinu“.

Ramazan donosi zaštitu od vatre džehennemske i zaštitu od zla šejtanskoga, ali ramazan donosi i zaštitu od zla ljudskoga i od zla vlastitoga.

Ramazan donosi svjetlo u duše vjernika, a onda duša vjernička osvjetli tamne staze dunjaluka. Allahov poslanik s.a.v.s. kaže: „ Kada se pojavi mlađak mjeseca posta, zasvijetli se Allahov prijesto, a sve što je na nebesima i na zemlji govori – Blago ummetu Muhammedovom, kakvu im je počast Allah dž.š. priredio.“

Toj počasti svjedočimo u nedjelju, jer se u nedjelju navečer mlađak ramazanski ukazuje i obavještava nas, da smo, ako smo u mogućnosti, obavezni postiti. Post je poseban ibadet kojim čistimo našu dušu i liječimo naše duše i društvo od munafikluka – licemjerja. Ramazan mubarek je mjesec Kur'ana, knjige Božije koja je uputa, milost i lijek vjernicima.

Advertisement

Braćo i sestre, tražimo sebi izlaz iz teškoća dunjalučkih i liječimo svoje bolesne duše učenjem Kur'ana časnog, i oživljavanjem Kur'anskih principa u svakodnevnom životu.

Ramazan je mjesec radosti iftarske i zajedništva u vjeri. Zato oživimo naša iftarska druženja i odstranimo tuge i žalosti.

Braćo i sestre,

Niko od nas ne zna šta će sutra biti i šta će sutra raditi. Niko od nas ne zna hoće li još koji ramazan dočekati. Ovaj ramazan je prilika, iskoristimo je, jer se propuštena prilika ne vraća.

Svima vama, vašim familijama, želim hairli sretne i radosne ramazanske dane riječima

RAMAZAN ŠERIF MUBAREK OLSUN !!!

Žepče, 04. maj 2019. godine,

Advertisement

Glavni imam Medžlisa islamske zajednice Žepče, Džafer ef. Gračić

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal