Poveži se putem

Kultura

Dani šejha: U Žepču održana promocija prvog štampanog Zbornika o Ilhamiji Žepčaku

Objavljeno

-

U sklopu ovogodišnjeg programa Dana Abdulvehaba Ilhamije Žepčaka kao završna manifestacija u Žepču je upriličena svečana promocija prvog štampanog Zbornika radova s naučnog skupa “Abdulevahab Ilhamija Žepčak –život i djelo“čiji je izdavač Bošnjačka zajednica kulture Preporod Žepče.

O Zborniku i Ilhamiji u Žepču govorili su promotori predsjednik BZK Preporod u BiH i urednik Zbornika prof.dr. Sanjin Kodrić, te prof.dr. Sedad Dizdarević.

Zbornik sadrži dvanaest naučno-istraživačkih radova koji su izlagani prošle godine u sklopu održanog naučnog skupa posvećenog Abdulvehabu Ilhamiji.

Govoreći o Ilhamiji predsjednik BZK Preporod u BiH prof.dr. Sanjin Kodrić napravio je poveznicu između Bošnjačke zajednice kulture (BZK) Preporod i Ilhamije opisujući ih u kontektstu onih koji žele da probude duh Bošnjaka. Predsjednik Kodrić  kazao je da je Zbornik o Ilhamiji  pokušaj da se u zavičajnoj sredini na jednom visokom akademskom nivou predstavi jedan od najizraslijih pojedinaca koja je ova sredina dala.  

-“Ovaj Zbornik predstavlja djelo kojeg se ne bi zastidjela ni mnogo ozbiljnija akademska zajednica. Ovakvo djelo Žepče zaslužuje i predstavlja putokaz svima nama. Zbornik je štampan da se čita, da se o njimu razmišlja  i da bude pristupačan i  da podstiče na razmišljanje, šta je to Žepče bilo nekada u prošlosti, ali i neka vrsta nade ili nagovještaja šta to možemo biti svi mi u budućnosti, ako se budemo bavili vlastitom prošlošću” – kazao je Kodrić.

Promotor prof.dr. Sedad Dizdarević istraživao je rad  Ilhamije i napisao je do sada tri rada od kojih je jedan objavljen i u Zborniku. On smatra da pjesma “Čudan zeman nastade” zbog koje je Ilhamija pogubljen u Travniku nije jedini razlog njegove smrti, nego je uzrok smrti puno dublje prirode, a on leži u tome da je on bio društveno i politički angažirana osoba koja je svojim djelom kritikovala tadašnji sistem koji je gotovo pa identično podsjećao na ovaj današnji. Ono što posebno fascinira i o čemu je prof.dr Dizdarević govorio je identficiranost i stoljetna prisutnost Ilhamije u narodu.

Advertisement

-“On je postao mit, odnosno kolektivna svijest, jednog naroda koji se bori za univerzalna ljudska prava. Ilhamija je postao univerzalni heroj i povijesna ličnost” – istako je Dizdarević, naglasivši kao se i Zbornik može posmatrati kao Ilhamija, jer ima trajnu vrijednost.

Stihove čuvene Ilhamijine pjesme „Čudan zeman nastade“ recitovao je žepački pjesnik Arif Odobašić, a muzičkom dijelu nastupio je Alsamed Klanco, učenik Glazbene škole Kataraina Kosača Kotromanić.

Inače ovogodišnji Dani Abdulvehaba Ilahamije obilježeni su brojnim programskim sadržajima, a promocija Zbornika kruna je sedmogodišnjeg rada žepačkog Preporoda na duhovnom povratku Ilhamije u njegovo rodno Žepče.

(R.Agić / Zepce.Ba)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal