Poveži se putem

ZDK

U ZDK pojačana kontrola obaveza vozača prema pješacima

Objavljeno

-

Uprava policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona saopćila je da započela  akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa akcentom na kontrolu kretanja pješaka i poštivanja obaveza vozača prema pješacima.

Policijski službenici u cilju unapređenja saobraćajno-obrazovnog rada, saobraćajne kulture i koordiniranja svih subjekata, koji svojim djelovanjem mogu doprinijeti većoj sigurnosti saobraćaja, a imajući u vidu aktuelne izmjene i dopune pomenutog zakona, ukazala se potreba za zavođenjem pojačane kontrole učesnika u saobraćaju sa akcentom na kontrolu kretanja pješaka i poštivanja obaveza vozača prema pješacima.

Pojačane aktivnosti će se provoditi na svim putevima na području Zeničko-dobojskog kantona do 01.aprila, do kada će policijski službenici svih policijskih stanica građanima izdavati upozorenja, u vidu promotivnih letaka, te ukazivati na važnost i obavezu poštivanja svih saobraćajnih propisa, posebno onih koji se odnose na sigurnost pješaka u saobraćaju.

U tu svrhu, leci upozorenja će se dijeliti prvenstveno pješacima zbog prelaska kolovoza na mjestima gdje to nije dozvoljeno, kao i vozačima koji se ne pridržavaju zakonskih odredbi u pogledu obaveza prema pješacima.

Nakon okončanja preventivne faze, odnosno izdatih upozorenja, policijski službenici će poduzimati represivne mjere, te pristupiti sankcionisanju pješaka i vozača, zbog činjenja navedenih prekršaja.

Advertisement

Naznačene aktivnosti policijskih službenika imaju za cilj povećanje ukupne bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju, sa akcentom na bezbjednost pješaka, i iste će se nastaviti u narednom periodu.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal