Poveži se putem

ZDK

U Zenici održan seminar na temu “Mogućnosti za pokretanje proizvodnje goriva iz otpada“

Objavljeno

-

Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH – REZ Agencija organizovala je seminar na temu “Mogućnosti za pokretanje proizvodnje goriva iz otpada“  u Zenici 26. septembra 2017. godine, a u okviru projekta „Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u industriji cementa u BiH“. 

Na seminaru je prezentovana „Studija izvodljivosti implementacije – realizacije proizvodnje goriva iz otpada na području Zeničko-dobojskog kantona“, koja je ujedno i najznačajniji od šest dokumenata koji su urađeni tokom implementacije projekta. Ovom studijom analizirane su mogućnosti i izazovi u vezi sa pokretanjem proizvodnje goriva iz otpada i utvrđena izvodljivost, finansijska opravdanost i održivost pokretanja pogona za obradu otpada. 

Također, predstavljen je i dokument „Preporuke za općine, općinska komunalna preduzeća, regionalne deponije i privatni sektor vezano za infrastrukturu i logistiku potrebnu za proizvodnju goriva iz otpada”.  Seminaru je prisustvovalo ukupno 47 učesnika, među kojima gospodin Mehmed Cero, pomoćnik ministrice Federalnog ministarstva okoliša i turizma  u Sektoru za okoliš, gospodin Fahrudin Brkić,  ministar za prostorno uređenje, promet, komunikacije i zaštitu okoline ZDK, gospodin Refik Lendo, načelnik općine Novi Travnik, predstavnici kantona, općina, privrednih društava,  predstavnici javnih komunalnih preduzeća i predstavnici lokalnih razvojnih agencija sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

Ovaj seminar samo je jedna u nizu aktivnosti koje se implementiraju u sklopu projekta “Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u industriji cementa u BiH“, koji se realizuje u periodu od 2015 do 2018. godine, a nosioci su Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz Program njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj – develoPPP.de i Tvornica cementa Kakanj. Partneri u projektu su REZ agencija i Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal