Poveži se putem

Religija

U Žepču obilježen Svjetski dan misija

Objavljeno

-

U župi sv. Antuna Padovanskog u Žepču je 21. listopada 2018. u prigodi Svjetskog dana misija, Misna slavlja u 8 i 11 sati predvodio je mons. Luka Tunjić, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH i generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije, u koncelebraciji s domaćim župnikom i dekanom Žepačkog dekanata vlč. Predragom Stojčevićem.

U uvodnom pozdravu na misi u prijepodnevnim satima, vlč. Stojčević se zahvalio na dolasku mons. Tunjiću te je istaknuo da se uz obilježavanje ovogodišnje Misijske nedjelje nadovezuje i činjenica da je papa Franjo listopad 2019. proglasio Izvanrednim misijskim mjesecom u prigodi 100. obljetnice Apostolskog pisma pape Benedikta XV. Maximum Illud te da su biskupi BK BiH proglasili Misijsku godinu od početka listopada ove godine do kraja listopada 2019. Pozvao je okupljene vjernike da kroz misno slavlje upute molitve da svaki čovjek dođe do spoznaje Boga i spasenja.

Mons. Tunjić se zahvalio na riječima dobrodošlice i iskazao radost što slavi Misu u crkvi prepunoj vjernika. Podsjetio je okupljene da hrvatski narod u ovom trenutku ima 82 misionara i misionarke. Posebno je istaknuo činjenicu da šest misionara i misionarki dolazi upravo iz žepačko-zavidovićkog kraja (s. Zlata Vrbić u Čileu, s. Doroteja Dunđer i s. Jacinta Petrović u Beninu, vlč. Marko Jukić u Peruu, fra Ivica Vrbić u Boliviji te vlč. Gabrijel Jukić u Ugandi). Dodao je da će upravo tog dana u Sarajevu misijski križ primiti i tri školske sestre franjevke koje će krajem mjeseca započeti svoj misijski rad u Ugandi.

U svojoj homiliji mons. Tunjić je istaknuo da su misionari heroji naše vjere i podsjetio da je misijsko poslanje središnja zadaća Crkve te da je tom poslanju svaki vjernik pozvan dati svoj doprinos. Kazao je da se o djelovanju misionara premalo govori, a da su iza njih nevjerojatna djela. Potom je iznio službene statističke podatke o obujmu misijskog djelovanja Katoličke crkve u Africi, sve što Crkva čini za tamošnje narode, ali i nesrazmjer između bogatog svijeta Zapada i siromašnih afričkih država. Naglasio je da dnevno 20.000 djece diljem svijeta umire od gladi, a da bi samo 25 centi po danu spasilo jedan dječji život.

Ravnatelj Papinskih misijskih djela BiH je istaknuo da je prvotna zadaća misionara i misionarki naviještati Radosnu vijest. No misionari su suočeni s materijalnom i svakom drugom oskudicom koje pogađaju te ljude i zbog toga je iznimno potreban i njihov rad na polju poboljšanja osnovnih životnih uvjeta: prehrane, obrazovanja, zdravstva, skrbi za nemoćne…

„Kad god pitam misionare kako mi možemo pomoći uvijek čujem isti odgovor: ‘Molitvom.'“, kazao je mons. Tunjić. Dodao je da su u tim siromašnim krajevima misionari itekako potrebni materijalne pomoći za svoje siromašno vjerničko stado. U Crkvi je kroz svakih nekoliko mjeseci prigoda da se vjernici uključe u pružanju te pomoći: bilo na Misijsku nedjelju u listopadu; bilo na svetkovinu Bogojavljenja – Sveta tri kralja kad se obilježava Dan svetog Djetinjstva i kada su posebno djeca pozvana na prikupljanje priloga za svoje vršnjake; bilo na Dan Djela Sv. Petra apostola koji se u Vrhbosanskoj nadbiskupiji slavi na Veliku srijedu – kada se pomoć prikuplja za školovanje duhovnih zvanja u misijama; bilo u srpnju kada je akcija MIVA kojom se osiguravaju sredstva za kupnju vozila za misionare; ali i brojne druge prigodne akcije kroz godinu. Posebno je naglasio važnu ulogu misijskog lista Radosna vijest za čije je čitatelje ocijenio da su najveći podupiratelji misija. Pozvao je vjernika da pretplatom podrže ovaj list i preko njega saznaju više činjenica o misijskom djelovanju hrvatskih misionara i misionarki.

Advertisement

Dodao je da uključivanjem u bilo koju od ovih akcija vjernici ispunjavaju svoju misijsku dužnost. Na kraju propovijedi mons. Tunjić je podsjetio vjernike na riječi pape Franje da misije trebaju biti stil našeg života i da je milosrđe u srcu evanđelja.

Vjernici su na kraju oba Misna slavlja mogu nabaviti prigodne misijske predmete, molitvenike, knjižice i različite misijske promidžbene materijale.

(kta/b.v.)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal