Poveži se putem

Žepče

U Žepču održana menifestacija „Put sjećanja“ u organizaciji UG „SPEKTAR“

Objavljeno

-

Manifestacijom „Put sjećanja“, održanom u nedjelju, 22.06.2014. godine na Spomeniku šehidima na Prečkom kiseljaku, obilježena je 21. godišnjica izlaska Bošnjaka Žepča na teritoriju pod kontrolom Armije BiH.

„Bilo je strašno… Noć, šuma, panika, djeca plaču, stariji govore kako ne mogu više…“, priča nam gospođa koja je šumskim putem iz Preka, preko Previle pa do Želeće, zajedno sa još nekoliko stotina žena, djece i starijih, na svojim leđima iznijela jednogodišnju bebu i trogodišnju kćer.

Ove godine manifestacija nije obilježena prolaskom „Putem sjećanja“, a sve zbog mogućih pomjeranja mina izazvanih nedavnim obilnim padavinama. Bez mnogo pompe, uz prisustvo mnogih koji su tim putem davne ‘93. izašli na sigurnu teritoriju, ali i mnogih koji priču znaju samo iz prepričavanja svojih roditelja, manifestacija je protekla u duhu pijeteta prema stradalim i u nadi da se takvo nešto nikada više neće ponoviti.

Advertisement

Prigodan govor održala je g-đa Asima Nalić, predsjednica Asocijacije žena „Fatma“, podsjetivši prisutne na ogroman teret koji su žene Žepča iznijele u tim teškim trenucima. Čitajući Makovu „Poruku“, g-đa Nalić je istakla da su stradanja izgleda sastavni dio naše tradicije, ali da se uvijek nekako uspijemo uzdići iznad njih, baš kao i ovaj put, kad su se nakon višegodišnjeg izbjeglištva, gotovo svi Bošnjaci vratili svojim kućama na području općine Žepče.

Polaganjem cvijeća na Spomenik šehidima na Prečkom kiseljaku i Šehidskom mezarju u Gornjoj Mahali, organizatori su odali počast šehidima proteklog rata.
Važno je još dodati da je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica odlučilo finansirati projekat uređenja Spomenika šehidima na Prečkom kiseljaku, gdje će uskoro biti izgrađen šadrvan i amfiteatar, a čime će spomenik dobiti svoj konačni izgled.

Copyright © 2002 - 2022 Zepce.ba portal