Poveži se putem

Žepče

U Žepču održana predavanja za poljoprivrednike

Objavljeno

-

U utorak 12.07.2016. godine s početkom u 10 sati u sali Općinskog vijeća Žepče održana su predavanja u organizaciji CRS-a (Catholic Relief Services) u sklopu projekta „Podrška održivoj reintegraciji povratnika u BiH“ uz saradnju Općine Žepče.

Predavanja su bila na sljedeće teme: „Registar poljoprivrednih gazdinstava – značaj za poljoprivrednike“ i „Plastenička proizvodnja“.

Predavanje na temu „Registar poljoprivrednih gazdinstava – značaj za poljoprivrednike“ održala je gđa. Luca Dunđer viša stručna saradnica za poljoprivredu Općine Žepče.

Prisutnim poljoprivrednicima pobliže je objašnjen pojam gazdinstva, zakonska regulativa, svrha registra, korist za poljoprivrednike od upisa u registar poljoprivrednih gazdinstava, potrebni dokumenti za upis, te mnoge druge korisne informacije.

Dipl.ing.agr. Mumbera Berberović, održala je predavanje na temu „Plastenička proizvodnja“.

Predavačica je objasnila prednosti plasteničke proizvodnje, pokazala tipove plastenika, objasnila način sadnje, njegu i moguće sorte paprike, paradajza i krastavca, te pokazala moguće štetnike u plasteničkoj proizvodnji i adekvatnu zaštitu od tih štetnika.

Advertisement

Poljoprivrednicima su prikazani i mogući troškovi proizvodnje paprike i paradajza u plasteniku površine 100 m2te procjena dobiti.

Na ova predavanja odazvalo se 25 poljoprivrednika, a ispred CRS-a predavanjima je prisustvovala gđa. Gordana Radić.

(RAŽ)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal