Poveži se putem

Žepče

U Žepču održano predavanje na temu “Srebrenica – najveće stratište Bošnjaka u njihovoj historiji“

Objavljeno

-

U organizaciji Asocijacije „FATMA“ OO Žepče i Udruženja „Spektar“, u subotu 06.07.2019. godine održano je predavanje na temu „SREBRENICA – najveće stratište Bošnjaka u njihovoj historiji“.

Već četvrtu godinu zaredom AF i „Spektar“ na prigodan način obilježavaju 11. Juli, dan sjećanja na srebreničke žrtve i najveći genocid počinjen u modernoj Evropi. Ove godine, pored događaja koji će uslijediti na sam 11. Juli, organizatori su upriličili edukativno predavanje, s relevantnim predavačima, stručnjacima iz oblasti stradalništva civila na području Srebrenice.

Pod pokroviteljstvom UNSA Instituta za istraživanje ratnih zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, predavanje je održano u salli OV Žepče, koja je bila mala da primi sve zainteresovane.

Predavači su bili dr.sc. Amir Kliko v.d. direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, mr.sc. Merisa Karović Babić i dr.sc. Meldijana Arnaut Haseljić, stručni saradnici Instituta, UNSA.

Dr. Kliko govorio je o temi „Srebrenica – najveće stratište Bošnjaka u njihovoj historiji“, gdje je iznio relevantne činjenice i podatke o planiranju i izvršenju egzekucija, najbrutalnijih ubistava, progona i ostalih zločina protiv čovječnosti, na prostoru u i oko Srebrenice od 1992. godine, do završetka ratnih dejstava. Također, dr. Kliko iznio je podatke o učešću SR Jugoslavije i Vojske RS u planiranom etničkom čišćenju Srebreničkog teritorija, likvidaciji i raseljavanju Bošnjaka.

Advertisement

-„Pojas od 50 km s lijeve strane Drine, morao je biti etnički očišćen od većinskog bošnjačkog stanovništva kako bi se evropska Srbija sa srednjovjekovnim mentalitetom svojih većinskih stanovnika lijepo osjećala“, istakao je dr. Kliko.

O Srebrenici kao demilitarizovanoj zoni, govorila je mr.sc. Merisa Karović Babić. U svom izlaganju iznijela je podatke o (ne)učešću mirovnih snaga da spriječe pokolj Bošnjaka, te je govorila u ulozi holandskog bataljona UN-a.

-„Članice Vijeća sigurnosti, pod pritiskom javnog mnijenja, proglasile su Srebrenicu sigurnom zonom načinivši korak kojim bi pokazale da ipak nešto čine za stanovištvo enklave Srebrenica, a pri tome su zapravo nastojale da izbjegnu mnogo konkretnije akcije poput ukidanja embarga na uvoz naoružanja ili vojne intervencije“, kazala je mr. Karović Babić.

„Zatočenja, egzekucije i masovne grobnice Bošnjaka u Srebrenici“, bila je tema o kojoj je govorila dr.sc. Meldijana Arnaut Haseljić, pri čemu su prisutni mogli čuti činjenice o najbrutalnijim zločinima koji su se desili posljednjih 7 dana stratišta Bošnjaka u Srebrenici. Dr. Arnaut Haseljić je brutalnost zločina Vojske RS najbolje opisala masovnim grobnicama, koje se još uvijek pronalaze, od kojih su neke primarne, potom sekundarne, pa čak i tercijarne. U prilog tome iznijela je podatke o posmrtnim ostacima žrtava čiji su dijelovi pronađeni u tri grobnice i još uvijek nisu kompletirani skeleti.

Ovo predavanje bilo je uvod u obilježavanje sjećanja na srebreničke žrtve, te će stoga, 11. jula, biti upriličeno odavanje počasti. Medžlis islamske zajednice Žepče, OO A FATMA i Udruženje Spektar, pozivaju sugrađane da 11.07.2019. dođu u vrijeme podne-namaza u Ferhat-pašinu džamiju, kada će se vršiti ukop posmrtnih ostataka 33 srebreničke žrtve u Potočarima. Nakon klanjanja podne-namaza, krenut će povorka do šehidskog mezarja u Gornjoj Mahali gdje će se proučiti Ja-sin za sve šehide i nevino stradale Srebreničane, te će se povorci priključiti mališani dječijeg vrtića „Mumi“, koji će se potom uputiti na Prečki most u Žepču, odakle će se poslati poruka svijetu – „DA SE NE ZABORAVI I NIKADA NE PONOVI SREBRENICA“.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal