Poveži se putem

Kultura

U Žepču otvoren “Kozmički prolaz”

Objavljeno

-

Mlada umjetnica Kristina Ćavar vratila se u svoj rodni grad kroz “Kozmički prolaz”. Izložba u organizaciji Matice hrvatska, ogranka Žepče, otvorena je u petak u KŠC “Don Bosco” Žepče. Predstavljeno je 40 minijaturnih slika rađenih u tehnici kolaža.

Umjetnica je objasnila kako su nastajali radovi i što je željela postići kod promatrača, propitivanje svemira, djetinju znatiželju za otkrivanjem novih dimenzija u kosmosu.

– Osjećam veliku zahvalnost prema MH i Perici Jukiću koji je prepoznao potencijal u mojoj izložbi. Projekt koji je odlučio provesti spaja i čini susret Matice hrvatske Žepče i Matice hrvatske u Osijeku. Stoga “Kozmički prolaz” putuje prvi put preko granica i bit će predstavljen Osječanima u navedenoj manifestaciji – kazala je Kristina Ćavar.

Perica Jukić obratio se uime MH Žepče, pri čemu je naglasio da u ovo predadventsko vrijeme izložba pruža svojevrsno traganje za betlehemskom zvijezdom i da, osim nazočnih gostiju, priliku otkrivanja betlehemske zvijezde imaju učenici Centra jer će izložene slike imati priliku gledati idućih dana.

– Umjetnica spontano uklapa život zvijezda u okvir “ovosvjetskog” crteža: mozaik je to duhu ugodan i budi svijest o beskonačnosti bitka… Ponekad se pitam nije li umjetnost bliža poimanju esencije svega što jest, nismo li mi fizičari u krivoj paradigmi?! Eto, ovo umjetničko djelo u meni budi istinskog čovjeka i uvijek ponovno otvara najdublja pitanja o svijesti, ljubavi i životu… – rekao je prof. dr. sc. Davor Pavuna sa Švicarskog federalnog instituta za tehnologiju (EPFL).

Advertisement

Miroslav Ilić, direktor JU Dom kulture, bio je u prilici nešto pobliže reći o samoj umjetnici, osobnoj suradnji na pokretanju projekta likovne kolonije “Ismet Čahtarević”, a nije skrivao zadovoljstvo što je nekoliko puta bio u prilici govoriti na otvorenju izložbi umjetnice i njezinu predstavljanju žepačkoj publici.

Promatrati svemir kroz minijature Kristine Ćavar posjetitelji će moći do 3.12.2017. godine, nakon čega se izložba seli u Osijek.

(Večernji list)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal