Poveži se putem

Žepče

U Žepču upriličen dvodnevni kamp za srednjoškolce “Otvorimo vrata bolje budućnosti”

Objavljeno

-

U periodu 10.-11. marta 2018. godine, u lovačkoj kući LD ”Orlovik”, održao se dvodnevni kamp za srednjoškolce sa područja opštine Žepče i Zavidovići. Isti su organizovali članovi Lokalnog tima Žepče Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Odborom za međureligijsku saradnju Žepče.

Glavni organizatori u ime  LT Žepče ASuBiH-a bili su Šejla Aganović (organizator kampa i PR LT Žepče), Bulend Šaćiragić (koordinator LT Žepče), članovi Almedina Smajlović, Lejla Cikotić i Hana Bajrić. U ime OMS-a Žepče, značajnu ulogu u realizaciji i organizaciji projekta preuzela je Anesa Džinić (sekretar Odbora).

Prvoga dana učesnici su imali priliku da upoznaju bivšu predsjednicu AsuBiH-a, Adnu Soklović, koja je upoznala učesnike o samo Asocijaciji kao krovnoj instituciji za sve srednjoškolce diljem države te ograncima u mnogim gradovima BiH, problemima mladih sa kojima se svakodnevno suočavaju i projektima koje je ASuBiH implementirao u posljednjih nekoliko godini kao što su: ”Socijalni dan”, ”I kopija vrijedi”, Građanska inicijativa ”Naša škola”.

Nakon toga, program je nastavio glavni moderator, prof. Senaid Ajan, koji je radio sa učesnicima na izgradnji vještina liderstva, komunikacije, lobiranja i prevazilaženja predrasuda bilo koje vrste koje im se svakodnevno nameću. Identificiranje najvećih problema u svojim lokalnim zajednicama i pronalazak adekvatnih rješenja za iste radili su kroz radionicu na temu ”Community mapping”. Konstatirali su da će svojim trudom i zalaganjem učiniti sve što je u njihovoj mogućnosti da unaprijed život u svojoj lokalnoj zajednici i kako sebi tako i drugima otvore vrata bolje budućnosti.

Drugoga dana, učesnici su nastavili sa razradom vlastitih ideja za izradu modela zajednice u kojoj bi srednjoškolci imali potpunu podršku koja im je potrebna te priliku da poprave ono što su identificirali kao problem.

Advertisement

Na samom kraju radionice, grupe su izlagale svoje prijedloge, a potom su kroz diskusiju sumirali sav urađeni posao. Mladi su se izjasnili da im je kamp bio od iznimne koristi, obzirom da je većini to bio njihov prvi doticaj sa radom nevladinog sektora. Naglasili su da je ovo dobar početak i vjetar u leđa koji će im pomoći da spremni krenu u nove izazove.

Na završnoj ceremoniji učesnicima se obratio koordinator, Bulend Šaćiragić, koji je istakao glavni cilj projekta, a to je formiranje nove generacije koja će nastaviti voditi LT Žepče, uzevši u obzir da su svim sadašnji članovima mandati pri kraju. Formiran je novi tim, koji će završetkom školske 2017/2018 godine preuzeti aktivnosti, a to su: Amila Malićbegović, Azhar Dervišić, Belma Prijić, Eldina Garankić, Halida Omerašević, Iljas Mujić, Izudin Haćimić, Marin Mijatović, Mia Matijević i Sara Kuko.

Ovom prilikom izabrano je i novo rukovodstvo, a to su: Mia Matijević- funkcija budućeg koordinatora, Eldina Garankić- funkcija zamjenika koordinatora i Azhar Dervišić – funkcija osobe za odnose s javnošću.

(A.Džinić)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal