Poveži se putem

ZDK

Ugovorena esencijalna lista lijekova za područje ZDK

Objavljeno

-

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona potpisao je ugovore sa 34 ustanove apotekarske djelatnosti sa područja Kantona o snabdijevanju osiguranih osoba  sa Liste esencijalnih lijekova. Na taj način je osigurana maksimalna dostupnost građana lijekovima na području svih općina ZDK-a.

Spisak lijekova sa Liste esencijalnih lijekova nije promijenjen i na njoj je ostalo 675 zaštićenih naziva, ali se očekuje uskoro da  lista bude revidirana.

Za realizaciju ovogodišnjeg programa Liste esencijalnih lijekova iz budžeta Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a izdvojiti će se do 22 miliona KM, a za dodatne lijekove još oko  700 hiljada KM, koji će se odobravati po posebnim odobrenjima ministarstva, i istovremeno će Zavod finansirati i bolničku listu lijekova.

Prema riječima Senaida Begića, direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a, potpisani ugovori važe za 2015. godinu, a temlje se na principima jedinstvene metodologije utvrđivanja kriterija i mjerila, koji u ovoj oblasti vrijede za područje Federacije BiH, i utvrđenim novim procedurama ugovaranja između zdravstvenih ustanova.

Poslije višemjesečnih pregovora Zavoda zdravstvenog osiguranja, Ministarstva zdravstva i Farmaceutske komore ZDK-a, postignut je dogovor kojim će se održati stabilnost cjelokupnog zdravstvenog sistema.

Osnovna izmjena u potpisanim ugovorima, u odnosu na dosadašnju praksu, je uvođenje plaćanja jednokratne naknade u iznosu od 1,64 KM za lijekove sa ‘Esencijalne liste’. Na ovaj način se ukinula dosadašanja marža od 16 posto, koja je poskupljivala nabavku lijekova.

Advertisement

(FENA)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal