Poveži se putem

Žepče

Veselica za djecu u Željeznom Polju

Objavljeno

-

Prirodne katastrofe poput poplava, požara, zemljotresa, kližišta i sl. izazivaju veliki stres i traumu kod većine ljudi. Osobe pogođene prirodnim katastrofama postavljaju sebi pitanje zašto se to baš njima desilo i čime su zaslužili da im se to desi.

Iz ovih pitanja proizilazi još veća patnja i uznemirenost jer odgovor na ova pitanja niko ne može dati. Nesanica, noćne more, stalno razmišljanje i vraćanje slika kriznih događaja su normalne reakcije u nenormalnim uslovima. Neke od njih su kratkotrajne i prolazne, a neke ostavljaju dubok trag na čovjekovo kasnije funkcionisanje. Posebno su traumatične za djecu i mlade, a doživljaji koje izazivaju mogu biti dugotrajani i stravični.

Zbog toga je ugroženim osobama neophodna stručna pomoć u psihološkom smislu radi lakšeg suočavanja sa stvarnošću.

Potaknuti nedavnim nepogodama, aktivisti globalne humanitarne organizacije “Adra” iz Sarajeva pokrenuli su u Željeznom polju, pogođenom velikim nepogodama i klizištima projekt “Veselica” za djecu od dvije do 17 godina starosti. Tim od pet stručnjaka, psihologa, pedagoga i socijalnih radnika, u narednih pet mjeseci u OŠ Abdulvehab Ilhamija u Željeznom polju, svake sedmice će pružati psihosocijalnu podršku djeci ovog područja.

Naime, zbog obaveza u poljoprivredi i berbe malina roditelji sa djecom su se nakon izbjeglištva vratili u sela, na vlastitu odgovornost, a većina djece dane provodi u voćnjacima.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal