Poveži se putem

Tehnologija

Šesnaestogodišnji Kristijan iz Žepča zarađuje za život praveći aplikacije

Objavljeno

-

Šesnaestogodišnjak iz Bistrice kod Žepča, Kristijan Zrno, ima neuobičajen hobi. On se bavi pravljenjem aplikacija, na kojima zarađuje novac. Kristijan je još uvijek srednjoškolac, a već je odlučio koji će fakultet upisati.

“Pohađam Tehničko-obrtničko školu, smjer Mehatronika u KŠC ‘Don Bosco’ Žepče. Nakon srednje škole želim upisati studij računarstva, jer je to ono čime se želim baviti i u čemu se najbolje pronalazim”, rekao je Zrno na početku razgovora za portal Klix.

Tehnologijom se bavi od osme godine.

“Moje zanimanje za tehnologiju krenulo je od moje osme godine, kada mi je otac kupio prvi računar. Tada mi je sve bilo novo i zanimljivo, pa sam sve istraživao. Također, otac mi je kupovao informatičke časopise, pomoću kojih sam proširivao svoje znanje”, rekao je šesnaestogodišnji mladić.

Programiranjem se počeo baviti kao dvanaestogodišnjak.

Advertisement

“Imao sam 12 godina sam počeo s programiranjem učeći najlakše programske jezike pomoću e-knjiga i raznih tutoriala sa YouTubea i slično. Na internetu sam saznao za Javu i Android programiranje, što je izazvalo moje veliko zanimanje. U početku sam pravio aplikacije koje su bile meni zanimljive, a kasnije sam prešao na aplikacije za koje sam mislio da će biti zanimljive i korisne svima”, kazao je Zrno.

Do sada je napravio šest aplikacija, potpuno samostalno.

“Radi se uglavnom o muzičkim aplikacijama, a trenutno radim aplikaciju sa zanimljivim citatima. Do sada sam ukupno napravio šest različitih aplikacija. Neke od njih su besplatne i sadrže reklame u sebi, a neke se naplaćuju, pa tako mjesečno zarađujem dovoljno za svoje potrebe. Zasad radim samo za sebe, sam osmišljam i dizajniram aplikacije”, izjavio je mladi programer.

Slobodno vrijeme također troši na učenje, kako bi se usavršio u onome čim se bavi.

“U slobodno vrijeme učim Objective-C, programski jezik za iPhone i iPad, jer želim prebaciti svoje aplikacije i na druge platforme”, otkrio je Kristijan.

Posebno je ponosan na svoje dvije aplikacije, “Pocket Sampler” i “Quotes”.

“Najdraža aplikacija mi je ‘Pocket Sampler’, u nju sam uložio najviše vremena i dobro sam se potrudio. Pocket Sampler je namijenjen ljubiteljima muzike, on im omogućuje da stvaraju svoju muziku. Također jedna od dražih aplikacija mi je ‘Quotes’, koju sam upravo završio i nalazi se na Google Play Storeu. Ona sadrži najpoznatije citate poznatih pisaca poput Dr. Seussa, kao i Marilyn Monroe i drugih”, kazao je on.

Advertisement

Sebi je postavio visoke ciljeve, koje namjerava ostvariti u BiH.

“Moji ciljevi za budućnost su da postanem profesionalni programer i da osnujem vlastitu tvrtku. Mislim da u BiH još uvijek imam mogućnosti ostvariti svoje ciljeve, pa planiram ostati ovdje”, otkrio je Kristijan.

On posjeduje internet stranicu na kojoj je moguće pronaći aplikacije i sve o njima. U njegovom radu ga najviše podržava porodica.

“Posjedujem web stranicu Bitsboy.com, na kojoj su opisane sve moje aplikacije. Za odabir posla kojim se želim baviti imam veliku podršku svoje porodice, bez koje ne bih uspio”, završio je Zrno.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal