Poveži se putem

BiH

Video: Propala višemilionska investicija, Končarov voz se vraća u Zagreb

Objavljeno

-

Moderni niskopodni Končarov voz nakon više od četiri godine provedene u BiH, vraća se u Zagreb njegovom proizvođaču. Rezultat je ovo jučerašnjeg dogovora ministra prometa i komunikacija FBiH Envera Bijedića i predstavnika Končara u Zagrebu.

Moderni Končarov voz isporučen je Federaciji krajem 2009. da bi tri godine kasnije, uz pompezni događaj na kojem je bilo više stotina zvanica, odvezao svoju prvu rutu na relaciji Sarajevo – Mostar – Sarajevo.

“Dogovorili smo se da vratimo voz Končaru, ne zbog toga što ne valja, već što nije za naših pruga, što nemamo zainteresiranih ljudi da se prevoze ovim modernim vozom i što nemamo novca da ga platimo. Katastrofa”, kaže ministar Bijedić za Klix.ba.

Okarakterisan kao početak nove ere željezničkog transporta u BiH, novi Končarov voz zbog neprilagođenosti šinama, doživio je potpuni fijasko i postao slučaj za nadležne tužiteljske i policijske organe.

“Voz je nabavljen na način u kojem nisu ispoštovane neke procedure. Uprava Željeznica FBiH je dobila nalog da skupi sve dokumente o kupovini voza i da se to procesuira. Predato je osam krivičnih prijava protiv bivših uprava preduzeća. Napravit će se kompletna informacija o tome nakon čega će biti doneseni zaključci i, vjerujem, dogovorni biti procesuirani”, dodaje Bijedić, ministar prometa i komunikacija FBiH.

U narednih sedam dana trebaju se usaglasiti tačna Končarova potraživanja kako bi FBiH počela sa otplatom bespotrebne i propale investicije.

Advertisement

“Ne slažu se neke cifre kod nas i kod Končara, razlika je nekih 480.000 eura. Treba vidjeti šta su to naši prethodnici potpisivali jer mi nemamo neke dokumente potpisane koje oni imaju”, tvrdi ministar.

Podsjetimo, ugovor o kupovini Končarovog voza potpisan je 2008. za vrijeme vladavine premijera Nedžada Brankovića. Vladu Hrvatske u ovom slučaju tada je predstavljao Damir Polančec, potpredsjednik Vlade, koji je kasnije optužen za niz korupcijskih afera.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal