Poveži se putem

BiH

Završen UNDP-ov projekat „Upravljanje rizikom od klizišta“

Objavljeno

-

Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) održao je ceremoniju svečanog zatvaranja projekta „Upravljanje rizikom od klizišta“ i prezentaciju Studije upravljanja rizikom od klizišta u Bosni i Hercegovini. Na ceremoniji zatvaranja Projekta bila je je prisutna gđa Sezin Sinanoglu, rezinentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH, kao i nj.e. Kazuya Ogawa, ambasador Japana u BiH.

Vlada Japana je finansirala ovaj Projekat u iznosu cca 5 miliona KM, a UNDP-i je bio implementator ovog Projekta.

Projekat je trajao 15 mjeseci i odvijao se u tri komponente: I komponenta –Stabilizacija klizišta; II komponenta – Jačanje institucionalnih kapaciteta i III komponenta – Nadogradnja katastra klizišta, trening i Studija.

U ovom Projektu bilo je uključeno devet općina iz BiH, među kojima je bila i općina Žepče.

Na našoj teritoriji urađen je obilazak više klizišta, urađen Glavni projekat za klizišta u Mjestovoj Ravni i Brankovićima, kao i stabilizacija klizišta u Brankovićima. Također, predstavnici Općine su sudjelovali u obuci za upravljanje i nadzor nad klizištima.

Advertisement

Zaključak je da se ne daje dovoljna pažnja ovom problemu i da se svi uključe kada se dogodi katastrofa, ali treba djelovati preventivno i tada su štete znatno manje. Legislativa postoji, ali je treba provoditi u svim segmentima poslovanja i života.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal