Poveži se putem

Žepče

Žepački sir i mlijeko bolji zbog riješene vodoopskrbe

Objavljeno

-

Izaslanstvo švicarskog Veleposlanstva predvođeno Barbarom Dätwyler Scheuer, direktoricom za saradnju, i Srećkom Bajićem, višim programskim službenikom, posjetilo je općinu Žepče kako bi se uvjerilo u dosadašnje rezultate u području ekonomskog i okolišnog sektora koji je u fokusu potpore švicarske vlade u okviru projekta općinskog okolišnog i ekonomskog upravljanja MEG koji provodi Razvojni program UNDP-a u BiH.

Naglašen je napredak Općine Žepče u provedbi planiranih aktivnosti na polju dobre uprave, uključujući rad s OV-om, općinskim službama, razvojnim i okolišnim agencijama, kao i rad s lokalnim komunalnim preduzećem.

Tehnička i finansijska potpora projekta MEG traje do 2020. i do sada je Žepče, po ostvarenim rezultatima, u vrhu općina u BiH koje su predložene za daljnju pomoć i potporu, naglašeno je na razgovoru s općinskim načelnikom Matom Zovkom koji je zahvalio Vladi Švicarske na potpori u rješavanju problema vodovodne mreže u mjesnim zajednicama Vinište, Opšenik, Orahovica i Ciglane, kao i na drugim infrastrukturnim projektima.

Vrijednost dosadašnje finansijske pomoći Švicarske vlade je 250.000 KM, koliko je i osigurala Općina Žepče kroz svoje sufinansiranje.

Prilikom posjeta MZ-u Vinište gosti su obišli prostorije MZ-a, obnovljene sredstvima Vlade Švicarske, a služe za okupljanje lokalnog stanovništva, ali i društvene aktivnosti.

Bolji uvjeti stanovništva

Advertisement

U razgovoru s predsjednicom MZ-a Vinište Ankicom Marković, Dätwyler Scheuer naglasila je dobre rezultate ostvarene u projektu “Jačanje MZ-a u BiH”, koji se također provodi u Žepču i koji će biti nastavljen s provedbom, jer je do sada polučio najkonkretnije rezultate koji se odnose na poboljšanje uvjeta za život lokalnog stanovništva. Dobar primjer je farma “Pranjaš” u Viništu koja je, zahvaljujući riješenoj vodoopskrbi u MZ-u Vinište u okviru projekta MEG, dobila priliku povećati kapacitete svoje farme krava, kao i unaprijediti proizvodnju mlijeka i sira do višeg nivoa kakvoće.

Izaslanstvo vlade Švicarske posjetilo je i JP Komunalno Žepče gdje su načelnik Zovko i Dätwyler Scheuer otkrili ploču u povodu završetka aktivnosti na poboljšanju vodoopskrbe Žepča, piše vecernji.ba.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal