Poveži se putem

Kultura

Žepčacima predstavljena knjiga “Odnos osmanskih vlasti prema Bosanskom ustanku”

Objavljeno

-

Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” upriličila je u Žepču promociju knjige „Odnos osmanske vlasti prema Bosanskom ustanku (1875.-1878.) autora Hasana Škapura.

Knjiga je u porodičnoj arhivi brižno čuvana skoro četrdeset godina u formi rukopisa i predstavlja svojevrsnu doktorsku disertaciju autora koji pripada generaciji bosanskoherecegovačkih i bosanskih klasičara kada je upitanju historiografija i islamsitika.

Hasan Škapur autor je mnogobrojnih radova, knjiga i članaka. Knjiga „Odnos osmanskih vlasti prema Bosanskom ustanku 1875.-1878.“ predstavlja detaljnu, hronološko-tematsku struktuiranu historiju ustanka iz osmanske državne perspektive. Sazdana je isključivo od informacija prikupljenih iz dokumenata osmanske provenijencije.

O knjizi su govorili promotori dr. Sedad Bešlija, dr. Kemal Bašić i dr. Aladin Husić. Prema riječima promotora dr. Aladina Husića, ovo je djelo koje je utemeljeno na izvornim činjenicama demaskira i nudi novu tezu i suštinu onoga što se zove bosanski ustanak. Ona kako su istakli promotori, pokazuje da bosanski ustanak nije nikakav socijalni bunt, kako to dominira u bosanskoj, ali i u regionalnoj i svjetskoj historiografiji, nego da je to ustvario bio jedan velikodržavni projekat istočnih susjeda potpomognut velikim silama Rusijom i Austro-Ugarskom. Promotori su kazali kako knjiga otkriva jako mnogo podudarnosti i sličnosti onoga što se zbivalo u periodu 1875.-1878. godina sa onim što se desilo u periodu od 1992. do 1995. godine, što se prije svega ogleda kroz ciljeve koji su bili velikodržavni, nacionalno-politički, sa naglašenim destruktivnim karakterom.

Knjigu je izdao Centar za osmanističke studije Sarajevo, dok je stručnu i tehničku pripremu kao i publikovanje ovog djela podržao Ured za tursku dijasporu i srodne zajednice pri Vladi Republike Turske.

Advertisement

(R.Ag.)

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal