Poveži se putem

Sport

Mirnes Smajlović: Možda se u Žepče jednog dana vratim kao trener

Objavljeno

-

Smiješila mu se lijepa karijera. Barem tako su predviđali trenerski „vukovi“ Nermin Hadžiahmetović, Šener Bajramović, Smail Karić… Prošao je sve selekcije FK Bosna iz Kalesije, sa nepunih sedamnaest godina bio uz prvi tim Sarajeva, zaigrao za mladu reprezentaciju, a onda je splet okolnosti, pohlepa nekih selektora, zaustavila jednu karijeru. Umjesto uzleta, stagnacija. Umjesto Bundeslige, odakle je imao ponude, završio je na Islandu.

O Mirnesu Smajloviću je riječ.

– Petu godinu igram na Islandu. Moj klub zove se KFF Fjardabeg. Ispali smo iz prve lige, pa sada klub stvara nove igrače, kako bi se vratili u elitni rang. Kako mi je na Islandu? Fenomenalno – kaže za novi broj Avazovog “Sporta” Mirnes Smajlović.

Ne žali se na zaradu, još manje na uslove.

Advertisement

– U Prvoj ligi se zarađivalo po pet, pa i deset hiljada eura. Onda je nastala kriza, pa su zarade prepolovljene. No, uslovi su sjajni. Svi klubovi imaju travnate i pokrivene terene sa vještačkom travom, gdje se igra kada su uslovi lošiji. Inače sezona traje od 1. maja do 1. novembra. Tu je i još liga kup. Stranci u pauzama idu kući, treniraju sa svojim bivšim klubovima. Ovdje igrači prave ugovore na sedam i devet mjeseci.

Smajlović nije jedini Bosanac na Islandu.

– Sa mnom u klubu je Amir Mehica, bivši golman Čelika. Odličan momak i golman. Sa nama su i dva igrača iz Srbije Milan Marković i Dejan Miljković. Od stranaca ima i jedan Amerikanac Colin Harison. Klub se nalazi na istoku Islanda tako da na sva gostovanja idemo avionom. Većina klubova iz našeg ranga je oko Rejkjavika. Naši uslovi na Islandu ne mogu se porediti. I fudbal je vrlo kvalitetan, puno se trči, igrači su atlete, „furaju“ se na Engleze…

Mirnes je otkrio još neka imena sa ovih prostora koja igraju na Islandu.

– Ovdje igraju još Eldar Mašić, pa Denis Selimović, Edin Bešlija. Dosta dobro kotiraju naši treneri Ejub Purišević i koji je u klubu Viking O i Zoran Ljubičić, bivši igrač Sarajeva, koji vodi Keflavika.

Smajlović je podsjetio na bh. igrače koji su prije desetak godina otvorili vrata na Islandu.

– Mene je na Island doveo Nezir Ohran. On je i danas aktivan. Brani u 3. norveškoj ligi. Osim Ohrana ovdje su među prvima stigli i ostavili dubok trag još Ševal Zahirović, Almir Ćosić, Nihad Hasečić, Enes Čogić, Salih Porča, Almir Kešetović… Trenutno, od „naših“ na Islandu najbolje kotira Izudin Dervić. Sa naših je prostora, iako je igrao za ljubljansku Olimpiju. On je legenda ovdje, igrao je i za islandsku reprezentaciju – podsjeća Smajlović.

Advertisement

Salon ljepote

Mirnes je rođen u Njemačkoj, odrastao je u Kalesiji, a najveći dio karijere proveo je u Žepču, gdje se oženio, osnovao porodicu, dobio sina…

– U Žepču sam proveo najbolje godine. Supruzi sam otvorio salon ljepote. Možda se u Žepče jednog dana vratim kao trener – kaže u šali Mirnes.

Nastavi čitati
Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal