Poveži se putem

Žepče

Rekordni prinosi: Berba maline na općini Žepče u punom jeku

Objavljeno

-

Općina Žepče a posebno najveća žepačka mjesna zajednica Željezno Polje ovih dana u znaku je berbe maline koja je započela početkom juna mjeseca. Za razliku od ranijih godina proizvođači nemaju problema sa otkupom ali ni sa visinom otkupne cijene.

Ona je prema riječima predsjednika Udruženja “Malinara” Suvada Hadžića u odnosu na trenutne uslove više nego dobra i kreće se u iznosu od 2,50 KM po kilogramu za sortu “Vilamet” do 2,80 KM za sortu maline “Miker” .

Potražnja za ovim vrlo cjenjenim jagodičastim voćem pogotovo na tržištu EU, jako je velika ,pa se očekuje da će cijena do kraja berbe dostići i veći iznos od trenutnog. Kako kaže Hadžić gotovo sva raspoloživa radna snaga angažovana je na plantažama maline od jutra do mraka. Kako bi se sve na vrijeme obralo i distribuiralo do oktupnih mjesta na berbi se angažuju i dodatni berači iz susjednih općina. Vremske prilike trenutno idu u prilog proizvođaču jer ima dovoljno kiše kao i sunčanih dana, zbog čega je proizvod vrhunskog kvaliteta. Prema prvim procjenama u prve dvije sedmice sa oko 800 dunuma zasada ubrano je preko 100 tona maline. Ukoliko vremenske prilike posluže s obzirom na ukupnu površinu zasada malinari ove godine mogu očekivati rekordne prinose maline.

Proizvođači očekuju da će do kraja berbe koja će trajati do mjeseca augusta biti ubrano negdje između 700 i 800 tona ovog jagodičastog voća. Prema pocjenama Udruženja “Malinara” s obzirom na trenutnu potražnju, cijenu, kvalitet i rod prihodi od proizvodnje maline mogli bi ove godine dostići na općini Žepče iznos od 3 milona KM.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal