Poveži se putem

BiH

Najavljeno aktivnije angaziranje egipatskih strucnjaka u istrazivanju doline piramida u Visokom

Objavljeno

-

Prvi podsekretar Ministarstva za kulturu Egipta Anwar Ibrahim najavio je jos aktivnije angaziranje egipatskih eksperata u projektu istrazivanja doline piramida u Visokom, saopceno je danas iz Fondacije “Arheoloski park: Bosanska piramida Sunca”.

Na skupu u Kairu na kojem je predsjednik Upravnog odbora Fondacije Semir Osmanagic prezentirao Projekt istrazivanja Bosanske doline piramida, Anwar Ibrahim je, najavljujuci jos aktivnije angaziranje egipatskih eksperata, istaknuo znacaj ovakvih projekata za prijateljske odnose dviju zemalja. Ponudio je asistenciju u prevodjenju Osmanagiceve knjige “Bosanska dolina piramida” na arapski jezik.

Profesor predmeta Studij piramida Nabil Swelim, trostruki doktor nauka i autor niza knjiga, o piramidama je izjavio: “Ove nevjerovatne gradjevine, monumenti, definitivno su uradjene ljudskom rukom. Dokazi o postojanju ovih piramida su vec tu i otvaraju mnoga druga pitanja. Kolosalni zadatak je stavljen danas pred sve nas. Istrazivanje koje provodi Fondacija je vrijedno nase paznje i divljenja”, saopceno je.

Dekan Arheoloskog fakulteta na Cairo University Alaa Eldin Shaheen ponudio je Fondaciji pomoc arheologa s njegovog fakulteta i asistenciju strucnjaka iz odjela za restauraciju.

Predstavnik Instituta za fiziku Rukse akademije nauka Oleg Borisovic izrazio je zelju da se ovaj institut ukljuci geometrijskim i seizmickim snimanjima u istrazivanja na kompleksu bosanskih piramida.

Pokrovitelji Osmanagiceve prezentacije u Kairu bili su egipatski ministar za kulturu Farouk Hosny i generalni sekretar Vrhovnog savjeta za kulturu Egipta Gaber Asfour, a organizatori Anwar Ibrahim i ambasador BiH u Egiptu Radomir Kosic.

Advertisement

Pored predstavnika egipatskog Ministarstva kulture i bh. ambasade u Kairu, prezentaciji su prisustvovali ambasadori
i predstavnici nekoliko ambasada akreditiranih u Egiptu, ugledni profesori arheologije i egiptologije, bh. studenti u Kairu i brojni drugi gosti, saopceno je iz Fondacije.

(FENA)

Nastavi čitati

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal