Poveži se putem

BiH

Senzacionalno otkrice u Hutovom blatu!

Objavljeno

-

Na lokalitetu Desilo, u opcini Capljina, u Hutovom blatu, osam metara ispod povrsine vode strucni arheoloski tim pod vodstvom mr. Snjezane Vasilj pronasao je ostatke dva ilirska broda, prva ikada pronadjena, i to ne samo na podrucju BiH nego uopce.

Kako je za Fenu izjavila mr. Vasilj, o ilirskim brodovima do sada se znalo samo iz grckih i rimskih izvora, a starost pronadjenih brodova procijenjena je na 2.200 godina.

Osim toga, mr. Vasilj navodi da iako je do sada istrazeno samo osam kvadratnih metara, pronadjeno je oko 80 cepova amfora i 30 razlicitih fragmenata amfora sa zigovima radionica. Ovi zigovi su sada na strucnoj obradi.

Takodjer je prvi put iz vode izvadjeno rimsko zeljezno koplje sa sacuvanom drvenom drskom, a pronadjeno je i sedam grobova za koje se pretpostavlja da su jos stariji od brodova, odnosno da su iz bronzanoga ili zeljeznog doba. Grobovi jos nisu otvoreni. Pronadjeni su i ostaci jedne rimske vile.

Mr. Vasilj, predavac na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Studiju za arheologiju Sveucilista u Mostaru, naglasava da je za sistematsko istrazivanje potrebno prikupiti dodatna finansijska sredstva.

Dosadasnji radovi izvrseni su uz finansijsku pomoc Federalnog ministarstva kulture, a veliku pomoc pruzili su Hrvatski restauracijski zavod – Odjel za podvodnu arheologiju i Ronilacki klub Neretva iz Mostara.

Advertisement

(FENA)

Nastavi čitati

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal