Poveži se putem

Žepče

Vandali oskrnavili postaje “križnog puta” na brdu Križ

Objavljeno

-

U nedjelju, 7.09.2014. godine Policijska uprava Žepče zaprimila je dojavu mještana Ravana kako su nepoznate osobe oštetile postaje križnog puta koje se nalaze na prostoru Ravana i brda Križ. Policijski službenici izašli su na teren i napravili uviđaj. Nepoznati počinitelji oštetili su deset križeva na postajama “križnog puta”, te ih bacili u obližnji potok i šumu. Osim pričinjene materijalne štete na postajama “križnog puta”, polomljen je i skinut križ sa kapelice na brdu Križ.

Kako smo u razgovoru sa mještanima saznali, u neposrednoj bilizini kepelice, na lovačkoj kući, ostavnjeni su i grafiti nacrtanog džointa, peace-a, kukastog križa i teksta u stilu “Babilon mora pasti”.

Ne zna se da li su ovi vandalizmi i grafiti povezani, te da li se mogu dovesti u vezu sa istim događajem.

Istraga je u toku, a službenici PU Žepče čine sve kako bi otkrili i priveli osobe koje su počinile ovaj sramotan čin vandalizma.

Poslije razgovora sa velikim brojem građana Žepča, kao i samim mještanima koji žive u neposrednoj blizini Križa, bili smo u nedoumici da li uopšte pisati o ovim stvarima. Većina je mišljenja da se radi o bespotrebnom huškanju, jer motivi i počinioci nam nisu poznati.

Advertisement

Bilo da se radi o predizbornoj kampanji i huškanju, o vandalizmu djece socijalno-ugroženih kategorija stanovništva, klasičnim vandalima, ili o nečemu trećem, a nakon prirodnih katastrofa koje su nas pogodile, svi bi trebali osuditi ove pokušaje narušavanja lijepog i mirnog života naših građana, kao i sam čin uništavanja “NAŠE IMOVINE” bez obzira da li se radi o vjerskim, ili nekim drugim društvenim objektima.

Nadamo se da će organi vlasti u što kraćem vremenskom periodu pronaći, osuditi i kazniti počinioce i eventualne naručioce ovih krivičnih djela, te objelodaniti građanima Žepča o kome i o kojim motivima se radilo.

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal