Poveži se putem

Aktuelnosti

Bajramska cestitka reisu-l-uleme

Objavljeno

-

Reisu-l-ulema dr. Mustafa Ceric uputio je danas bajramsku cestitku povodom Ramazanskog bajrama koji pocinje u ponedeljak, 23. oktobra 2006. Cestitku prenosimo u cjelosti.

“Draga braco i sestre. Sutra je prvi Sevval 1427. hidzretske godine, prvi dan Ramazanskog bajrama. Ramazan je vrijeme u kojem muslimani poste i na poseban nacin priblizavaju se Stvoritelju nebesa i zemlje i samima sebi.

Mi imamo mnogo razloga da danas, zavrsavajuci post u mjesecu Ramazanu i sutra docekujuci Ramazanski bajram budemo radosni. Imamo razlog za radost jer smo obavili jednu duznost koju nam je Allah dz.s. propisao i takodjer radost sto smo za ovaj mjesec stekli mnogo prijatelja, zblizili se u nasim porodicama i uzivali u blagodatima Allahove upute, milosti i oprosta.

Nasa radost sutra ima svoje znacenje jer cemo opet sa svojim najblizim biti zajedno kod svojih kuca, ali i u dzamijama.Velicat cemo Allahovo ime i zahvaljivat mu se na svim blagodatima kojima nas On obasipa svakim danom.

Posebno ovoga Ramazana zapazili smo da je mnogo mladog svijeta postilo i da su dzamije bile prepune omladinom. To je znak da je omladina svjesna da, dok jos u ovim godinama nauce se Allaha dz.s. velicati i oslanjati se na Njega da im On uvijek bude na pomoci, da ovaj svijet i ovaj zivot i iskusenja koja nas cekaju, savladaju na najbolji nacin.

Ovoga Ramazana primijetili smo takodjer da su mnogi imali pruzenu ruku i da su pomagali onima koji nemaju. Zato zelimo i ovaj put posebno naglasitiu da ne zaboravite podijeliti sadekatul-fitr, ili kako se to kod nas u narodu kaze vitre. Jer sve dotle dok ne podijelimo svoje vitre za svaku osobu u kuci, post nam nece biti kabul. Zato podijelite svoje vitre i neka vam Allah dz.s. bude na pomoci.

Draga braco i sestre.

Advertisement

Molim Uzvisenog Allaha dz.s. da primi nas post,da primi nas namaz, da primi svaku nasu sedzdu, svaki nas ruku, svaku nasu rijec koju smo izgovorili u Njegovo ime i svako slovo koje smo proucili u Kur-anu tokom ovog Ramazana.

Molim Uzvisenog da bolesnim podari zdravlje, da onima koji su siromasni Allah dz. s. nadje put da izadju iz siromastva, da prognanima da snage da ustraju i da se vrate svojim domovima.

Molim Allaha dz.s. da nas sve zblizi, sve ljude dobre volje, bez obzira koje su vjere i nacije. Muslimani obiljezavajuci blagdan bajrama su otvorenoga srca i zato zelimo da se nase komsije osjecaju sigurnim i takodjer osjecaju da mi u svojoj radosti mislimo i na njih, na svakog komsiju u nasoj domovini BiH.

Ja posebno zelim bajramske cestitke uputiti nasoj braci i sestrama u Sandzaku, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Crnoj Gori, Srbiji, Kosovu, Albaniji i svim muslimanima i muslimankama sirom svijeta, a posebno nasim Bosnjacima u dijaspori; u Evropi, Americi, Kanadi, Australiji i ma gdje bili.

BAJRAM-SERIF MUBAREK OLSUN!”

Rijaset.ba

Advertisement
Nastavi čitati
Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal