Poveži se putem

BiH

Blokada puta M-17, policija pregovara sa borcima

Objavljeno

-

Od popodnevnih sati potpuno je obustavljen saobraćaj u mjestu Karuše u općini Doboj Jug na magistralnim putevima M4 i M-17. Kako su nam kazali u MUP-u ZDK, pripadnici policije vrše pregovore sa demobilisanim borcima koji su blokirali cestu.

Ekipa N1 koja se nalazi sa oko 300 demobilisanih boraca nije zabilježila gužve u saobraćajaju s obzirom da policija vozače preusmjerava na alternativne pravce.

Podsjetimo, pored ove dionice puta u FBiH, i dalje je u prekidu odvijanje saobraćaja na petlji Šićki Brod kod Tuzle.

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević odlučio je napustiti Tuzlu nakon što se niko od boraca koji protestuju na petlji Šićki Brod kod Tuzle nije odazvao njegovom pozivu.

Iz Vlade FBiH za N1 je potvrđeno da su borci iz Zeničko-dobojskog kantona zatražili pregovore sa Bukvarevićem nakon čega je ministar odlučio napustiti Tuzlu i vratiti se u Sarajevo.

Advertisement

Borci koji protestuju u mjestu Karuše na magistralnom putu M-17 pozvali su Bukvarevića da ih posjeti kako bi obavili razgovor.

Bukvarević je, podsjetimo, danas uputio poziv demobilisanim borcima koji su blokirali petlju Šićki Brod da dođu na razgovor, ali bezuspješno.

“Pozivamo ih da dođu u institucije FBiH, ovdje u Tuzli, da odrede svoje delegate i da potpuno jasno razgovaramo o njihovim zahtjevima. Želimo da ih na licu mjesta uvjerimo da je registar borac sa područja TK uspostavljen”, kazao je Bukvarević.

Demobilisani borci i dalje insistiraju na tri zahtjeva vezana za borački dodatak, uvid u registar boraca, te prestanak finansiranja iz budžeta oko 1.600 raznih boračkih udruženja.

Jutros je vanredno zasjedala Vlada TK i saopćeno je da nijedan zahtjev bivših boraca nije usmjeren prema kantonalnim vlastima.

S tim u vezi, Vlada TK uputila je poziv federalnom premijeru Fadilu Novaliću i ministru Bukvareviću da u što kraćem roku posjete demobilisane borce na petlji Šićki Brod, razgovaraju s njima i objasne im realne mogućnosti za njihovo ispunjenje.

(N1 televizija)

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal