Poveži se putem

Žepče

Çatakli predvodio delegaciju koja je posjetitila područje općine Žepče

Objavljeno

-

||||

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Republike Turske Ismail Catakli sa turskim ambasadorom u BiH Sadikom Baburom Girginom predvodio je danas delegaciju koja je zajedno sa predstavnicima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine posjetila područje Žepča, gdje specijalni spasilački tim Ureda za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama Republike Turske (AFAD) u saradnji sa spasiocima iz Bosne i Hercegovine traga za turskim državljaninom koji je 8. novembra pao u nabujalu rijeku Bosnu u blizini Topčić Polja, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetivši da su 8. novembra dvojica turskih državljana nestala u rijeci, Catakli je kazao da su od prvog momenta dobivali informacije od ambasade Republike Turske u BiH u vezi sa cijelim slučajem i napretkom potrage.

“Svjesni smo svih napora koje su uložile nadležne institucije i službe kao i svi dobrovoljci koji su bili uključeni u potragu za nestalima. Kao rezultat toga uspjeli smo pronaći tijelo jednog našeg državljanina.

Naravno, poslali smo i ekipu našeg AFAD-a kako bi bili podrška u naporima s ciljem pronalaska i drugog nestalog.

Osnovni dio u vezi s poslom potrage za nestalim je na domaćim institucijama, a naše ekipe su podrška”, pojasnio je Catakli.

Advertisement

Catakli je rekao kako iskustva u potragama i u Turskoj pokazuju da traženje nestalih u rijekama mogu trajati dugo vremena zbog čega je neophodno i strpljenje.

“Naši prijatelji će uz strpljenje nastaviti s potragom. Želim zahvaliti svima koji učestvuju u traženju, našoj braći iz Bosne i Hercegovine i ekipama AFAD-a”, rekao je Catakli i izrazio saučešće porodicama stradalih.

Mirnesa Softić iz Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine je kazala da su BiH institucije uradile sve što je u njihovoj moći da s ekipama AFAD-a i spasiocima iz BiH što prije pronađu utopljenika.

Podsjetila je da se potraga nastavlja i izrazila nadu da će utopljenik uskoro biti pronađen.

Ekipe turskog AFAD-a uz podršku domaćih službi i danas su nastavile s potragom za nestalim državljaninom Turske u koritu rijeke Bosne na području Žepča.

Translate:

 Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, bugün Bosna Hersek Güvenlik Bakanlığı temsilcileriyle birlikte Žepče Belediyesi bölgesini ziyaret eden bir heyete başkanlık etti. İki bakanlıktan yetkililer, Türkiye Cumhuriyeti Afet ve Acil Durum Yönetim Ofisi (AFAD) Özel Kurtarma Ekibinin BH'li kurtarma ekipleriyle işbirliği içinde, GSS Zepce ve TSK Özel Dalış Ekibi ile koordineli olarak bulunduğu arama alanını ziyaret etti. Federal Sivil Koruma İdaresi Türk vatandaşı arıyor 9 Kasım'da şişen Bosna Nehri'ne düştü.

Advertisement

Copyright © 2002 - 2023 Zepce.ba portal